Volledig scherm
foto Edwin Wiekens/het fotburo

‘Breda zal Armeens gezin niet opvangen’

BREDA - De gemeente Breda voelt zich niet verantwoordelijk voor de opvang van het Armeense gezin Gasparyan, dat al weken door bossen bij Gilze en Breda zwerft na uitzetting uit het AZC. Wethouder Cees Meeuwis: „Ze zijn uitgeprocedeerd en hebben geen relatie met Breda. Als ze meewerken aan uitzetting is er wel opvang.”

Een woordvoerster van Vluchtelingenwerk bevestigt dat laatste, maar meent dat het niet moet kunnen dat een zware hartpatiënt, de vader, dakloos is. Al is er maar sprake van een tijdelijke bed-bad-broodregeling.
De wethouder stelt dat de gemeente geen daklozen op straat wil, maar dat hier sprake is van de keuze die mensen maken. „Als hij meewerkt aan terugkeer is er wel opvang. Dan vliegt er zelfs een verpleger mee met zijn medisch dossier. Mij is verteld dat de zorg in Armenië goed is.” Meeuwis begrijpt niet waarom het gezin opvang zoekt in Breda. „Ze komen uit Gilze. We hebben het onderzocht, maar er is geen enkele band met Breda."

Volgens burgemeester Jan Boelhouwer van Gilze en Rijen heeft het gezin geen contact opgenomen met zijn gemeente. „We weten ook niet waar ze nu zijn.”
Hanneke Ermstrang van Vluchtelingenwerk Brabant heeft maandag een gesprek met het gezin om ze te bewegen terug te gaan. „Hooguit kan er sprake zijn van enig uitstel om medische redenen. Maar dat is in eerste instantie afgewezen. Hoger beroep moeten ze in het thuisland afwachten”, legt ze uit. Hierover zegt Boelhouwer: „Mensen hier houden om medische redenen schept een precedent en het is de vraag of we daar iets mee opschieten.”
De Immigratie en Naturalisatiedienst IND reageert niet op individuele gevallen.

CDA en PvdA in de Bredase gemeenteraad willen van het college van B en W weten waarom het geen opvang heeft geregeld.

Armeens gezin zwerft in bos bij Gilze

In samenwerking met indebuurt Breda