Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

Breda wordt veiliger, maar burger ervaart dat niet zo

BREDA - Breda wordt veiliger. Het aantal geweldmisdrijven, woninginbraken en vernielingen neemt al vier jaar op rij af, terwijl het aantal meldingen van jeugdoverlast in die periode meer dan gehalveerd is. 

Toch verbetert het veiligheidsgevoel niet. Dat komt waarschijnlijk omdat veel Bredanaars zich zorgen maken over ‘onzichtbare criminaliteit’, zoals cybercrime en ondermijning door drugsbendes.

Dat schrijft burgemeester Paul Depla in het Veiligheidsbeeld Breda 2018, dat hij naar de gemeenteraad heeft gestuurd. Hij ziet dat meeste vormen van veelvoorkomende criminaliteit afnemen. Het gaat dan om misdrijven waar mensen direct last van hebben, zoals geweld, overvallen, diefstallen en andere narigheid.

Maar de burgemeester krijgt signalen dat het ‘niet goed gaat met de onzichtbare criminaliteit’. Depla zit met het probleem dat dit moeilijker meetbaar is dan ‘gewone’ criminaliteit.

Leefbaarheid in buurten

Hoe dan ook, deze betrekkelijk nieuwe ontwikkeling zorgt er voor dat de Bredase bevolking zich niet veiliger voelt. ,,De veiligheidsbeleving neemt wat af’’, aldus de burgemeester, die benadrukt dat Breda niet anders scoort dan vergelijkbare steden. Volgens het Veiligheidsbeeld er kan overigens nog een andere reden zijn waarom de veiligheidsbeleving kleiner wordt: het gevoel van burgers dat de leefbaarheid in hun buurt verslechtert.

Ondermijning gaat hand in hand met drugscriminaliteit. Op dat gebied zijn er wel succesjes geboekt. Zo zijn er volgens Depla minder hennepkwekerijen opgerold. Drugshandel- en productie zijn niet gegroeid. Daar staat tegenover dat de handel in harddrugs toeneemt, waar de productie van softdrugs daalt.

Verwarde personen

Helemaal los van de ondermijningsproblemen staat de gestage groei van het aantal meldingen van overlast door verwarde mensen. Dat waren er in 2014 nog 596, vorig jaar was dat aantal verdubbeld tot 1235. Depla laat weten dat een persoon meerdere meldingen voor zijn rekening kan nemen, maar dat neemt niet weg dat de groei opvallend is

Jeugdoverlast

Ook opvallend is dat jeugdoverlast steeds meer een probleem van het verleden lijkt. Werd daar in 2014 nog 1108 keer melding van gemaakt, vorig jaar gebeurde dat nog maar 491 keer. ,,De overlast van jeugd lijkt zich te verplaatsen naar de digitale wereld’’, vermoedt de Bredase burgemeester.

In vergelijking tot andere steden doet Breda het iets beter als het gaat om de diefstal van brommers en fietsen, overvallen, winkeldiefstallen en auto-inbraken. Verder onderscheidt Breda zich niet van andere grotere steden in Nederland.

Luister naar het nieuws van vandaag

Dit en meer nieuws hoor je ook in ons dagelijkse bulletin. Luister hier naar Het Nieuws uit Brabant.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7997 stemmen