Volledig scherm
© Robin Utrecht

Breda wordt rookvrijer, maar verbod lijkt een stap te ver

BREDA - Breda wordt steeds rookvrijer, maar een rookverbod lijkt een stap te ver. Wethouder Miriam Haagh wacht liever af hoe zo’n strenge aanpak in andere steden uitpakt, terwijl diverse raadsfracties zich afvragen hoe een verbod te handhaven is.

Tijdens een ‘burgersessie’ besprak de raad donderdagavond een voorstel van Lisa Maas (GroenLinks) Joek van Pul (D66). De raadsleden vinden dat het tijd wordt om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) zo aan te passen, dat het verboden wordt om te roken op ‘alle locaties waar jongeren en kinderen spelen en opgroeien’.

Hun pleidooi wordt gesteund door Dorien Rutters van Verbonden in Zorg en longarts Remco Djamin van het Ampia Ziekenhuis. ,,Als er niet werd gerookt, dan hadden we bij het Amphia die twee torens voor hart- en vaatziektes en oncologie niet hoeven te bouwen’’, zei Djamin.

Quote

Alles dat een drempel tegen roken opwerpt helpt.’’

Remco Djamin, Longarts Ampia Ziekenhuis

Alle aanwezige raadsleden, ook de rokers, zijn het er over eens dat roken een slechte gewoonte is. Maar een verbod is een ander verhaal. ,,Wordt het voor jongeren dan juist niet spannend om sigaretten te kopen? En hoe handhaaf je zo’n verbod’’ vroeg 50Plus-raadslid Peter van Lier zich af. Handhaving is lastig, bevestigde de Bredase longchirurg: ,,Maar alles dat een drempel opwerpt helpt.’’

Wethouder Haagh wekt de indruk dat ze niet zit te wachten op een aanpassing van de APV: ,,Dan moet je handhaven en dat is nogal een dingetje. Ik wacht liever de ervaringen af die worden opgedaan in andere steden.’’

Volledig scherm
© GinoPress B.V.

Rutters van Verbonden in Zorg kan goed leven zonder een stadsbreed rookverbod. ,,Het is al effectief wanneer we met meerdere organisaties zeggen: bij ons wordt niet gerookt. Dan krijg je een sneeuwbaleffect’’, verwacht Rutters.

Djamin denkt er hetzelfde over: ,,Het helpt al wanneer er een niet-rokenstempel op een gebouw wordt gedrukt. Dan kunnen rokers op hun gedrag worden aangesproken.’’ Waarna hij liet weten dat het Amphia vanaf 1 januari 2019 rookvrij is voor het personeel en vier maanden later voor bezoekers en patiënten.

Raadslid Van Lier vroeg zich nog af of uitlaatgassen van auto’s niet veel erger zijn. ,,Nee’’, zei longarts Djamin. ,,Je kunt stellen dat bijna alle longproblemen worden veroorzaakt door roken. Uitlaatgassen spelen geen rol.’’

Volgende week wordt duidelijk of er nog een meerderheid in de raad te porren is voor het opnemen van een rookverbod in de APV.

In samenwerking met indebuurt Breda