Volledig scherm
Sfeervol winkelen met deuren open, zoals hier in de Veemarktstraat. © Pix4Profs/Gerard van Offeren

Breda wil winkeldeuren niet sluiten: da's gastvrij, maar het slurpt energie

BREDA - ,,Onnodig energieverlies door openstaande winkeldeuren past inderdaad niet bij de ambitieuze klimaat- en energiedoelen. Maar het past wel in een toegankelijke en gastvrije binnenstad”, aldus B en W op vragen van PvdA-raadslid Suzan Cornelissen over de ‘gigantische energieverspilling’ door openstaande winkeldeuren, met name in de binnenstad.

Volgens het raadslid zijn er in de Woningwet en de Wet Milieubeheer genoeg mogelijkheden voor een gemeente om de deuren te sluiten. Volgens B en W zijn de grote winkels al verplicht maatregelen te nemen om energieverlies via onder meer openstaande deuren te voorkomen. Voor de doorgaande en kleinere winkels wil het college niet zover gaan. 

Commercieel belang

Het met open deur verwelkomen van gasten kan voor de detailhandel van commercieel belang zijn. En er wordt volgens het college al vaak gewerkt met scheidingssystemen, een sluis of warmtegordijn om kou buiten te houden of warmte binnen. Maar dat kost ‘vanzelfsprekend’ meer energie dan een dichte deur. 

B en W zetten in op het stimuleren van energiebesparing, zo worden er al gratis energiescans aangeboden aan winkeliers. En het college kijkt samen met de Stichting Ondernemersfonds Breda naar de campagne: ‘Energie Besparen? Kijk eens naar uw entree!’ Het moet ook makkelijker worden andere deuren te plaatsen. 

  1. Ik ben echt klaar met dit kabinet
    Geef uw mening

    Ik ben echt klaar met dit kabinet

    Als alles volgens planning verloopt, gaan we in Nederland in maart 2021 weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dat duurt dus nog bijna anderhalf jaar. Ondertussen is wel duidelijk geworden dat heel wat mensen in dit land ontevreden zijn, boos ook. Het huidige kabinet, Rutte III, lijkt vandaag de dag vooral druk met brandjes blussen, van woedende boeren tot boze docenten. Wordt het niet tijd voor een frisse wind? Of moet kabinet Rutte III de vier jaar vol maken?

In samenwerking met indebuurt Breda