Volledig scherm
© Stock.xchng

Breda wil van gas af als energievoorziening

BREDA - Gas moet in Breda zoveel mogelijk verdwijnen als energiedrager. Volgend jaar wordt een stappenplan gemaakt om te komen tot 'een gasloos Breda'.

Dat schrijft het college op vragen van GroenLinks. Die partij stelt onder meer voor om in nieuwbouwprojecten geen gasaansluitingen meer te gebruiken. Volgens het college gebeurt dat ook al waar dat mogelijk is. Zo krijgen de woningen in de nieuwbouwwijken Waterdonken en Bouverijen hun energie uit stadsverwarming. Ook wordt bekeken of in twee bestaande wijken het gas vervangen kan worden door een meer duurzame energievoorziening.

Breda heeft in 2008 vastgelegd in 2044 een CO2 neutrale stad te willen zijn. Specifiek beleid om nieuwbouwwijken gasloos aan te leggen is er echter nog niet. Ook wettelijk is dit niet geregeld. Projectontwikkelaars kunnen door de gemeente dan ook niet gedwongen worden om geen gasaansluitingen aan te leggen.

Het Bredase college schrijft voorstander te zijn van wettelijke regelgeving waarbij het uitgangspunt is dat er geen gas wordt gebruikt, tenzij er geen alternatieven mogelijk zijn.

In samenwerking met indebuurt Breda