Volledig scherm
Een voorbeeld van een boa met een © GinoPress B.V.

Breda wil proef met bodycams voor boa's

BREDA - Tien toezichthouders en handhavers in Breda gaan een half jaar als proef bodycams dragen. Het college van burgemeester en wethouders legt een voorstel hiertoe binnenkort voor aan de gemeenteraad.

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) kunnen de kleine camera's inzetten als extra handhavingsmiddel. Hiermee kunnen ze een situatie die dreigt te escaleren sneller onder controle krijgen. Ook is het de bedoeling dat de handhavers zich veiliger voelen met het dragen een bodycam.

Vorig jaar werden boa's veertig keer 'vervelend' of agressief belaagd in Breda. Hiervan is elf keer aangifte bij de politie gedaan. De handhavers hebben daarom ook zelf de wens uitgesproken om deel te nemen aan de proef.

Preventief

De gemeente verwacht dat het zichtbaar dragen van de bodycams een preventieve werking zal hebben. Daarmee kan ongewenst gedrag, van beide kanten, voorkomen worden. Daarnaast kunnen onder bepaalde omstandigheden de beelden van de bodycams geraadpleegd worden en als bewijslast opgevoerd worden.

Toen de Bredase VVD het plan voor kleine camera's vorig jaar op de politieke agenda had gezet, was onder meer de fractie van D66 huiverig: gevaar voor inbreuk op de privacy van de burger ligt op de loer.

Volledig scherm
Handhavers van de gemeente Breda in de Veemarktstraat. Vanaf volgend jaar dragen tien van hen als proef een bodycam, als het aan het college ligt. © ron magielse / pix4profs

Handhavers moeten daarom vooraf aangeven dat de bodycam ingeschakeld wordt. Volgens de wetgeving van cameratoezicht mogen de opgenomen beelden vervolgens maximaal 28 dagen bewaard worden, als er geen uitleesverzoek komt. Een betrokkene kan die beelden enkel aanvragen als sprake is van een aantoonbaar belang.

Zo kunnen de opnamen gebruikt worden als bewijsmateriaal door de politie of bij het afhandelen van klachten over het optreden van een handhaver.

Begroting

De pilot start zodra de gemeenteraad goedkeuring heeft gegeven, en de benodigde middelen zijn aangeschaft. Dat is vermoedelijk in de eerste helft van 2018. Afhankelijk van de uitkomst van de pilot kan worden besloten of de bodycam tot de standaarduitrusting van de boa’s moet behoren.

De gemeente maakte eerder deze week in de begroting bekend structureel extra geld vrij te willen maken voor toezicht en handhaving op straat en in de wijken. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. BR Serenader en Skippabeat eerste lokale bands op Palm Parkies ooit

    BR Serenader en Skippabeat eerste lokale bands op Palm Parkies ooit

    BREDA - De Bredase skaband Skippabeat staat vlak voor haar optreden op Palm Parkies al op het podium. Ze wachten tot ze mogen beginnen en maken van de gelegenheid gebruik om volop selfies te maken. Samen met Serenader, eveneens Bredaas, headlinen ze de zesde editie dit jaar. Het is een nieuwigheid van Palm Parkies. ,,Het is een hele eer om als Bredase band op een Bredaas festival van dit formaat te staan", zegt drummer Hans Albers van Skippabeat.

In samenwerking met indebuurt Breda