Volledig scherm
De Vuchtpolder ten noorden van Breda. Volbouwen maar? © Ron Magielse / het fotoburo

Breda vraagt zich af: waar moet dat heen?

BREDA - De gemeente Breda moet anders gaan denken over de toekomst van de stad. Niet dat al het beleid overboord gaat, maar in 2024 moet de gemeente een eigen Omgevingsvisie hebben. Dat is een gevolg van de Omgevingswet, die de ontwikkeling van de stad eenvoudiger en transparanter moet maken.

Nu heeft Breda zes jaar geleden al een visie opgesteld over hoe de stad er in 2030 uit moet zien. Die vergezichten blijven deels intact, maar het stadsbestuur heeft besloten dat vijf onderwerpen om extra aandacht vragen.

Dit zijn ze:

1. De vitale en inclusieve stad. Wat er ook gebeurt, kwetsbare groepen moeten altijd terecht kunnen in de stad.

2. Veranderingen in stedelijke systemen. Klimaat- en energiebeleid gaan het dagelijks leven veranderen. Zo komen er gasloze wijken en Breda moet daarop worden aangepast.

3. De positie van Breda. Het nieuwe treinstation opent nieuwe verbindingen binnen Nederland maar ook daar buiten. Dat gaat gevolgen hebben.

4. De relatie tussen stad en buitengebied: nieuwe ontwikkelingen treffen niet alleen de stad, maar ook het buitengebied. Die twee moeten wel op elkaar aangesloten blijven.

Quote

Willen we een compacte stad of bouwen we de Vuchtpol­der vol?

Paul de Beer, Wethouder Stedelijke Ontwikkeling Breda

5. Visie op het centrum: het nieuwe NS-station en 124 hectare aan te ontwikkelen gebied bij onder meer Gasthuisvelden, Havenkwartier en CSM-terrein moeten in de stad worden ingepast.

Het gaat om zaken die zich in de toekomst gaan afspelen en dat maakt het project nogal abstract. Daar is wethouder Paul de Beer (Stedelijke Ontwikkeling, D66) zich van bewust. Hij geeft daarom een praktisch voorbeeld van de keuzes die moeten worden gemaakt: ,,Willen we een compacte stad of bouwen we de Vuchtpolder vol?’’

Nadenken over zijstraten

Een ander voorbeeld. Nog niet zo lang geleden lag het winkelhart van de stad echt als een kruis in het centrum. Nu loopt dat noord-zuid van Belcrum tot aan Ginnekenmarkt. De Beer: ,,Dat doet iets met de zijstraten. Wat? Daar moeten we over nadenken.’’

Quote

Je luistert toch naar de interessan­te bijdragen van zo’n honderd experts.

Paul de Beer, Wethouder Stedelijke Ontwikkeling Breda

Volgende week maandag 23 september vindt in Podium Bloos daarom de eerste van vijf bijeenkomsten plaats waarin gesproken wordt over de Omgevingsvisie. Thema: de vitale en inclusieve stad.

Tegen het eind van het jaar maakt De Beer de rekening op, waarna hij aan de slag gaat met het schrijven van de Omgevingsvisie: ,,Ik ben nieuwsgierig wat er uitkomt. Je luistert toch naar de interessante bijdragen van zo’n honderd experts.’’

De agenda

De agenda voor de bijeenkomsten ziet er als volgt uit: 
3 oktober (10.00 – 17.00 uur, Podium Bloos): Visie op het centrum van Breda,  24 oktober (10.00 – 17.00 uur, Podium Bloos): Veranderingen in de stedelijke systemen, 31 oktober (10.00 – 17.00 uur, De Teruggave): Over stad en buitengebied, 13 november (17.00 – 22.00 uur, Podium Bloos)): Perspectief op de positie van Breda .

In samenwerking met indebuurt Breda