Volledig scherm
De StadsGalerij naast het casino aan de Oude Vest in Breda © Edine Wijnands

Breda vraagt StadsGalerij terug

BREDA - De gemeente Breda heeft de bruikleen opgezegd voor de StadsGalerij. Lilian Joosen, die al jaren het monumentale boerderijtje aan de Oude Vest uitbaat en er exposities en evenementen houdt, moet het op 1 januari 2020 leeg opleveren. Of er in Breda een andere plek is waar zij daarna kunst kan laten zien, is onbekend.

Voor Joosen en haar stichting Tranzforma valt de mededeling van de gemeente rauw op het dak. Hoewel zij altijd heeft geweten dat ze de StadsGalerij slechts tijdelijk mag gebruiken, kreeg zij uit diverse gesprekken en overleggen over de ontwikkelingen voor de Bredase oostflank, het idee dat het boerderijtje in beeld bleef als locatie voor kunst.

Vaag 

Of dat idee klopte, kreeg zij niet te horen. Herhaaldelijk vroeg ze op het stadskantoor naar de plannen voor de StadsGalerij. Maar de gemeente bleef vaag. Joosen: ,,In 2014 heb ik een keer een brief gekregen waarin stond dat ik dat jaar, misschien een jaar later, waarschijnlijk de StadsGalerij moest verlaten. Het is een brief die nooit een vervolg kreeg. De toekomst bleef al die jaren onduidelijk."

Intussen zat Joosen niet stil. Toen onlangs de nieuwe Bredase coalitie de politieke toekomstplannen presenteerde, kreeg zij hoop. In die plannen stond het voornemen om initiatieven voor de komst van een kunsthal te ondersteunen.

Kunsthal

Dat moedigde Joosen aan een bijzondere samenwerking aan te gaan met het Stedelijk Museum Breda en de Van GoghGalerie uit Zundert. Als een soort opmaat voor zo'n kunsthal sloegen de drie de handen ineen, knapten met eigen geld de StadsGalerij op en richtten een bijzondere expositie in. Zondag opende die. Een dag ervoor ontving Joosen de brief waarin Breda de bruikleen opzegt.

Volgens de gemeente heeft het één weinig met het ander te maken. Het is altijd duidelijk geweest dat Tranzforma de StadsGalerij slechts tijdelijk kon gebruiken. Nu is het moment gekomen dat Breda wil gaan beginnen met de herontwikkeling van het gebouw en de grond waar het op staat. Vandaar het bericht dat Joosen het nog tot 2020 kan gebruiken.

Verlenging 

In de tussentijd bedenkt Breda wat er nou precies moet komen aan de Oude Vest. Dat kan trouwens best iets met kunst zijn. Dat is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat als er eind 2019 nog geen concrete plannen zijn, er opnieuw met Joosen wordt gepraat over eventuele verlenging van de bruikleen na 2020. 

Volledig scherm
De StadsGalerij gezien vanaf de Oude Vest © Edine Wijnands

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7303 stemmen