Volledig scherm
De Chris van Faassenpenning wordt morgen voor het laatst uitgereikt. Vorig jaar kreeg André Roelands van koninklijke Visio/de Blauwe Kamer de vrijwilligersprijs uit handen van wethouder Miriam Haagh. © Foto: Ramon Mangold

Breda schrapt prijs voor vrijwilligers en sporters en geeft feestavond

BREDA - De Bredase verkiezingen van het Sportgala, de Chris van Faassenpenning, de Bredase Cultuurprijs en de lokale taalhelden verdwijnen volgend jaar. In plaats daarvan onderscheidt de gemeente prestaties van bijzondere Bredanaars voortaan door het jaar heen. 

Individuele winnaars worden niet meer gekozen, het stadsbestuur wil voortaan persoonlijk waardering uitspreken aan iedereen die een bijzondere prestatie verricht op het gebied van onder meer sport, onderwijs, cultuur of vrijwilligerswerk. Aan het eind van het jaar vindt een feestavond plaats, als hoogtepunt voor bijzondere Bredanaars. 

Genodigden kunnen variëren van sporters of kunstenaars die een bijzondere prestatie hebben geleverd tot bijvoorbeeld een voorleeskampioen of vrijwilliger die al veertig jaar kleedkamers schoonmaakt. Voor de selectie hiervan wordt gebruik gemaakt van de kennis en het netwerk van de huidige verschillende verkiezingen.

'Haast onmogelijk te kiezen'

,,We kregen van verschillende jury's terug dat het eigenlijk haast onmogelijk was om één winnaar te kiezen'', zegt wethouder Miriam Haagh. ,,Zoveel verschillende vormen van prestatie en inzet zijn moeilijk met elkaar te vergelijken. Bovendien zijn ze allemaal, ongeacht de omvang, ontzettend waardevol. Daarom kiezen we er in de nieuwe opzet voor om alle Bredanaars met een bijzondere inzet of prestatie bij elkaar te brengen, zonder daar individuele winnaars uit te kiezen.''

In samenwerking met Bredase ondernemers wordt een jaarlijks cadeaupakket samengesteld voor mensen die zich vrijwillig voor Breda inzetten. 

Ook de inzet van kinderen wordt gewaardeerd, en beloont met kinderlintjes. Vanaf 2018 worden deze jaarlijks uitgereikt op de Internationale dag van de rechten van het kind.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda