Volledig scherm
Breda Robotics wordt een werkplaats waar bedrijven en studenten robotiseringsproblemen in West-Brabant gaan oplossen. © Getty Images/iStockphoto

Breda Robotics wordt broedplaats voor robottechnologie in West-Brabant

BREDA - Met de komst van de high-techomgeving Breda Robotics gaat West-Brabant zich nadrukkelijker profileren als broedplaats voor robottechnologie en automatisering. Een sector waar de regio Eindhoven tot nog toe mee aan de haal ging. ,,Maar bedrijven hier hebben dezelfde problemen als in Oost-Brabant.”

Breda Robotics wordt een broedplaats waar bedrijven en studenten robotiseringsproblemen in West-Brabant gaan oplossen. Naar een locatie in Breda wordt nog gezocht, de bedoeling is om dit jaar nog te kunnen beginnen met de eerste vraagstukken.

,,In West-Brabant zijn we goed in het bedenken, maar minder goed in het uitdragen van onze ideeën”, zegt Maarten Hoogwout van automatiseringsbedrijf WWA. Hij is een van de initiatiefnemers van Breda Robotics. Bedrijven uit de regio kunnen hier terecht met hun problemen op het gebied van robotisering of automatisering.

Virtual reality

,,Programmering van virtual of augmented reality”, draagt Hoogwout als voorbeeld aan. ,,Hoe pas je dat als bedrijf toe?” Tech-studenten van Avans buigen zich samen met de deelnemende bedrijven over het probleem. ,,We hebben goed opgeleid personeel nodig, daar draagt dit aan bij”, wijst hij op het onderwijsaspect. De broedplaats is daarom ook nadrukkelijk bedoeld om de tech-studenten in de regio West-Brabant te behouden.

Breda Robotics krijgt meerdere ‘robot experience centers’ waar demonstraties met robots worden gegeven en een ‘skills lab’ waar studenten en bedrijfsleven workshops en trainingen kunnen doen. West-Brabantse bedrijven kunnen verder in het ‘field lab’ werken aan innovaties en prototypes op het gebied van robotica, samen met andere bedrijven, studenten en tech start-ups.

Quote

In West-Bra­bant zijn we goed in het bedenken, maar minder goed in het uitdragen van onze ideeën

Maarten Hoogwout, WWA

Regio Eindhoven

Hoogwout: ,,Bij robotica en technologie denken veel mensen meteen aan de regio Eindhoven. Maar ook in onze regio gebeurt veel op technologisch vlak. We zitten absoluut niet stil. Natuurlijk, Eindhoven heeft grote bedrijven als ASML en VDL. Maar in deze regio zitten misschien wel meer bedrijven die met robotisering te maken hebben.”

Breda Robotics is een initiatief van onder meer de gemeente Breda, Avans Hogeschool, REWIN, ExRobotics, WWA en Synchronlab. ,,Breda Robotics is een goede manier om de kennis en innovatie in de regio West-Brabant beter op de kaart te zetten en nog sterker te maken.”

Centrale locatie

Naar een locatie voor Breda Robotics wordt nog gezocht. ,,We zoeken een plek centraal in Breda, die makkelijk bereikbaar is voor studenten en bedrijven. De gesprekken daarover lopen.”

Breda Robotics is als klein gezelschap begonnen, maar voert nu ook gesprekken met bedrijven die willen toetreden. ,,Het moet echt een broedplaats worden waar innovatieve ideeën op het gebied van robotica tot leven kunnen komen.”

  1. Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    Tour du Jour aan de Bredase Rivièra

    BREDA - De terrassen aan de Bredase haven stroomden relatief laat vol, dinsdagavond. Maar gezeten aan het water van de singels, met het nummer Poupee De Cire, Poupee De Son schallend door de luidspreker, en tempraturen die zelfs ruim na het vallen van de avond nog rond de dertig graden liggen, zou je jezelf bijna aan de Franse Rivièra wanen. Helemaal wanneer er de hele avond ook nog eens vol passie over Tour La Grande Boucle, de tour de Franse, gesproken wordt. Maar dan zonder krekels op de achtergrond en met voornamelijk bier op de tafels in plaats van wijn.

In samenwerking met indebuurt Breda