Breda omarmt het vrouwenvoetbal

BREDA - Ook in Breda is het Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen nu echt begonnen. Maandagavond werd Duitsland-Zweden in het NAC-stadion gespeeld.

Op zondag werd de fanzone al geopend, de opkomst viel nog wat tegen maar dat werd maandag ruimschoots goedgemaakt. De eerste wedstrijd kreeg de aandacht die het verdient. ’s Middags was het al druk in de Willemstraat en de supporters, met name uit Zweden, bleven maar komen. In aanloop naar de wedstrijd liepen de Zweedse en Duitse aanhangers samen naar het stadion.

Volledig scherm
Duitsland - Zweden © Yadran Blanco

De Zweedse supporters, die bekend staan als “de gele muur” lieten zich onderweg horen. “Auto’s stopten en toeterden, vervolgens vroegen de Duitsers ook om support waar gehoor aan gegeven werd”, vertellen Lisa en Sylvia uit Stockholm, “Het tekent de gemoedelijke sfeer die in de stad heerst en het enthousiasme van Breda”.

Enkel de toegangspoortjes van het NAC-stadion leken nog niet helemaal klaar voor het toernooi. Nadat verschillende mensen naar een andere ingang werden gestuurd bleek het poortje niet te werken.

Lange rijen ontstonden voor de ingang maar de vele vrijwilligers zorgden ervoor dat iedereen voor de aftrap in het stadion was.

poll

Het EK voetbal voor vrouwen volg ik op de voet

  • Eens (43%)
  • Oneens (57%)
864 stemmen

Ondanks eerdere berichten over tegenvallende kaartverkoop was daar gisterenavond weinig van te merken. Het stadion was goed gevuld en de supporters zorgden voor een fantastische sfeer. Aangestoken door opzwepende muziek van Nena en gesteund door enkele trommels gingen de Duitsers vol achter hun team staan. De Zweden waren minstens zo fanatiek.

De oosterburen verwachten niets minder dan de gouden medaille. “Dan moeten we iedere wedstrijd winnen dus ook vandaag tegen Zweden” vertellen enkele enthousiaste supporters.

Grootste vrouwenvoetballanden

Volledig scherm
Duitsland - Zweden © Yadran Blanco

Zweden en Duitsland zijn de grootste vrouwenvoetballanden qua aantal speelsters. Het enthousiasme voor de sport vanuit deze landen bleek ook in overige delen van het stadion. De perstribune zat vol. Iedere stap van de Duitse en Zweedse sterren werd nauwkeurig gevolgd, becommentarieerd en op de gevoelige plaat vastgelegd.

Fanatieke fans bleken ook dichtbij het NAC-stadion te wonen. Kosta en Ira bezoeken met hun kinderen een thuiswedstrijd. De Bredanaars hebben 21 jaar in Berlijn gewoond en lieten de mogelijkheid om hun land in de eigen stad te bezoeken niet aan zich voorbijgaan. “De eerste wedstrijd is altijd lastig maar we kunnen winnen”, zo luidde de voorspelling.

Breda bood de olympische medaillewinnaars een podium en liep uit voor de wedstrijd. De stad omarmt het toernooi.

Volledig scherm
© Tom van der Put / MaRicMedia

In samenwerking met indebuurt Breda