Volledig scherm
Genieten van een kerstboomverbranding in een wijk in Breda. foto René Schotanus © RENE SCHOTANUS

Breda na verhit debat: kerstbomen toch de fik in

BREDA - Breda neemt toch geen afscheid van de kerstboomverbrandingen. Een krappe meerderheid van de gemeenteraad steunde donderdagavond na een lang en verhit debat een motie van SP, VVD en CDA om de verbrandingen te handhaven. 

De afgelopen maanden kwam het in de stad tot een stevige discussie op social media over het collegebesluit een einde te maken aan de verbrandingen. Wethouder Paul de Beer (D66, klimaat) vindt dat de stad een stookverbod in de openbare ruimte dat al veel langer van kracht is nu eens gestand moet doen. Een stop op kerstboomverbrandingen dus, lanceerde hij eind vorig jaar. Niet alleen omwille van milieu, duurzaamheid en gezondheid van de mensen die in de buurt wonen van een verbranding of er omheen staan. Ook omdat de gemeente dit soort 'feestjes' niet mede moet organiseren. 

Oneigenlijke kosten

Het gaat volgens de wethouder om oneigenlijke kosten die drukken op de begroting van Afvalservice. De wethouder bood een alternatief: de kinderen de kerstbomen laten verzamelen en er een leuke activiteit aan koppelen, zoals een loterij. Afvalservice haalt de bomen dan op. En als het echt nodig is, kan voor een verbranding een ontheffing worden aangevraagd. Maar SP, VVD en CDA vinden het allemaal maar van 'beperkte importantie'. Moet er zo hard worden ingegrepen? Terwijl er, aldus de drie partijen, behoorlijk wat mensen van genieten: in 2017 waren er 18 verbrandingen, met gemiddeld 90 personen bij een verbranding. ,,Dat betekent dat ongeveer 1.620 personen een kerstboomverbanding in Breda hebben bijgewoond'', aldus de motie. 

Mooie traditie

De verbrandingen zorgen voor saamhorigheid, zijn een mooie traditie en er komen bij de gemeente geen klachten binnen. En als wijken of dorpen liever een bomeninzameling doen, prima, geef ze die ruimte. ,,Er is geen probleem, dan moeten we er ook geen probleem van maken'', sprak Carla Kranenborg (VVD). Volgens Dirk Uijl (SP) is er geen draagvlak voor een stop op de verbrandingen. ,,En wat is de impact op het milieu? Eet eens een dagje minder vlees, daar valt het verbanden van kerstbomen mee in het niet.'' CDA'er Jeroen Bruijns: ,,Dan moet je het stoken in open haarden ook verbieden.'' 

Raadsbesluit

De wethouder pareerde: ,,Het gaat niet om verbieden, het gaat erom het raadsbesluit voor een stookverbod uit te voeren.'' Merijn Scheifes (GroenLinks) voerde met Faissal Boulakjar (D66) het verzet tegen de motie aan. Scheifes: ,,Ik geef alle steun aan de wethouder. We moeten alle bewoners beschermen, geen vuile lucht inademen, goed omgaan met duurzaamheid, opwarming van de aarde tegengaan. Feestjes organiseren prima, maar geen kerstboomverbrandingen.'' Het teruggedraaide stoepkrijtverbod kwam nog voorbij, de traditionele autoverbrandingen in Veen. Vuurwerkexpert Cees van der Horst (BOB): ,,Het wordt 1403 graden in die kerstbomenstapel, de verbranding gaat zo snel dat er geen fijnstof vrijkomt.'' Eén schip uit China dat deze kant op komt is veel vervuilender, zei hij. ,,En die spullen uit dat schip kopen we ook. Made in China.'' 

Schorsing

Na een schorsing werd de motie door Uijl ingezet, onder het motto 'De fik erin', in het besluit van het college. De stemverhouding: 21 raadsleden voor, 18 tegen. VVD, SP, CDA, BOB en Breda '97 voor en aan de andere kant D66, PvdA, GroenLinks tegen. Volkspartij en Trots/OPA stemden niet mee. Binnenkort zal het college, lees wethouder De Beer, nog met een reactie komen op de motie. Vaststaat dat de motie de wethouder wel voor een dilemma stelt. Hij kan hem naast zich neer leggen, maar dat zou uitzonderlijk zijn.

In samenwerking met indebuurt Breda