Volledig scherm
© Valerie Kuypers

Breda meldt zich aan voor wietproef

BREDA - De gemeente Breda wil meedoen aan het experiment met legaal gekweekte wiet. Burgemeester Paul Depla heeft maandag officieel zijn stad hiervoor aangemeld bij minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Minimaal zes en maximaal tien gemeenten zullen aan de proef, die op zijn vroegst in 2021 van start gaat, deelnemen. Het experiment gaat vier jaar duur duren. Maar als het een succes blijkt, kan de proef nog anderhalf jaar doorlopen om een definitieve, landelijke overgang naar legaal geteelte wiet mogelijk te maken.

Poll

Slim dat Breda mee wil doen aan het wietexperiment

  • Eens (68%)
  • Oneens (32%)
684 stemmen

Slag om de arm

Depla heeft steun voor deelname aan het experiment vanuit de gemeenteraad. Hoewel Breda zich nu heeft aangemeld, houdt de burgemeester nog een slag om de arm eer deelname definitief is. Er staat wat hem betreft nog een aantal vragen open waarover hij duidelijkheid wil.

Daarbij gaat het om aanpak van eventuele negatieve neveneffecten van de proef. Bijvoorbeeld als er bepaalde coffeeshops in de gemeente zijn die weigeren aan de proef deel te nemen. Depla vindt dat het Rijk gemeenten moet steunen, mocht een en ander tot problemen leiden. “Het gaat per slot van rekening om een landelijk experiment. Financiële en juridische risico’s mogen niet bij de gemeenten liggen die aan de proef meedoen. Want een gemeente voert geen lokaal, maar een landelijk experiment uit", aldus Depla. Ook verwacht hij steun vanuit Den Haag als het gaat om extra handhavingscapaciteit als blijkt dat die nodig is. 

Commissie

Quote

De kandidaat­stel­ling betekent overigens nog niet dat Breda daadwerke­lijk pilotge­meen­te zal worden

De kandidaatstelling betekent overigens nog niet dat Breda daadwerkelijk pilotgemeente zal worden. De commissie Knottnerus gaat nog gesprekken voeren met alle gemeenten die belangstelling hebben en zal vervolgens advies aan het kabinet uitbrengen welke plaatsen te selecteren. Onder leiding van professor André Knottnerus heeft deze commissie zich in een eerder stadium over het experiment gebogen en het kabinet hierover geadviseerd.

Doorn in het oog

Coffeeshops mogen nu wel cannabis verkopen, maar de inkoop aan de achterdeur is illegaal. Een doorn in het oog van vooral regeringspartij D66. Die drong aan op de proef, in de hoop de onderwereld, die stevig verdient aan de illegale wietteelt, een slag toe te brengen. 

Regeringspartijen CDA en ChristenUnie gingen schoorvoetend akkoord met een experiment. Zijn vrezen dat het geëxperimenteer geleidelijk de praktijk wordt.

Het experiment moet aantonen of wiet uit de criminaliteit kan worden gehaald, maar ook wat het gebruik van wiet voor de gezondheid betekent. 

In samenwerking met indebuurt Breda