Volledig scherm
De uitvindfabriek. © Palko Peeters

Breda: leerlingen Burgst openen De Uitvindfabriek in De Faam Breda

BREDA - In Breda is vandaag na twee jaar voorbereiding De Uitvindfabriek in de voormalige snoepfabriek De Faam geopend. Noem het een speeltuin of broeinest om de jeugd kennis te laten maken met uiteenlopende vormen van techniek. Naar voorbeeld van De Ontdekfabriek op Strijp-S in Eindhoven.

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool Burgst mochten 'de fabriek' openen, in bijzijn van een honderdtal genodigden, uit het bedrijfsleven en het onderwijs. Want, net als andere regio's in het land,  snakt ook West-Brabant naar jonge techneuten, naar 'avonturiers' die het leuk vinden de handen uit de mouwen te steken. Ontwerpen, bedenken, ondernemen. Van het basisonderwijs tot het hoger beroepsonderwijs. In de industriële omgeving van De Faam zijn vier zalen in gebruik genomen, gedragen door sponsors en het onderwijsveld. 

Uitleven

Virtual reality (NHTV), bio-based producten ontwikkelen (Avans),  ontwerpen met 3D-kastjes (Dremel), bouwen en timmeren (Bouwshool Breda). Ook installatiebedrijven hebben zich aangesloten en dragen bij aan De Uitvindfabriek. Honderden, zoniet duizenden scholieren en studenten kunnen zich hier in De Faam, ook uitgerust met een filmstudio en filmzaal, de komende jaren uitleven. 

Uiteindelijk, zegt Hugo Vrijdag die van Eindhoven het initiatief nu uitrolt in Breda, moet De Uitvindfabriek zich meer zelf gaan bedruipen en minder afhankelijk worden van de talloze sponsors. Ook met exposities en bedrijfsuitjes en familiebezoek moeten er inkomsten gegenereerd worden.

Lees verder na de video

Twee ton

Volledig scherm
De uitvindfabriek. © Palko Peeters

De gemeente stak twee ton in de voorbereiding. De 'trotse' wethouder Miriam Haagh herinnerde aan het bezoek  aan Eindhoven twee jaar geleden, met een volle bus enthousiaste en nieuwsgierige mensen.

,,En nu is dit tot stand gekomen. Geweldig.'' Jongeren meenemen in techniek kan niet alleen door het enkel voor de klas te vertellen, voegde ze toe.

Directeur Stefan Claes van Zeiss, met het Benelux-hoofdkantoor onlangs geland in Breda en gespecialsieed in optische technologie (voor onder meer de geneeskunde en chipfabrikant ASML): ,,Het is belangrijk dat kinderen al op vroege leeftijd met techniek in aanraking komen. Gefeliciteerd.''

Arend Hardorff, directeur van de NHTV-opleiding Academy for Leisure, denkt aan een onderwijslocatie in De Uitvindfabriek. De studie richt zich op vrije tijd, evenementen, sport, cultuur. ,,Een puur economische studie, maar je ziet de techniek binnensluipen. Fantastisch wat hier gebeurt, daar heb ik respect voor.''

Spil

De Uitvindfabriek wil volgens de initiatiefnemers een spil zijn in het leveren van goed opgeleide technici voor de West-Brabantse arbeidsmarkt en wil daarmee de industriële basis van de regio verbeteren. Aan de wieg staat de organisatie Tune Techniek en de stichting De Uitvinders die ook tekende voor De Ontdekfabriek in Eindhoven. 

De  Uitvindfabriek in De Faam wordt gedragen door grote onderwijsinstellingen in West-Brabant, zoals Avans Hogeschool, ROC West-Brabant, Stichting Nutsbasisscholen Breda, Radius College, Markiezaat College, Munnikenheide College en Werk en Vakmanschap. De Uitvindfabriek heeft de ruimte in De Faam voor een periode van vijf jaar gehuurd. 

Volledig scherm
De uitvindfabriek. © Palko Peeters
Volledig scherm
De uitvindfabriek. © Palko Peeters

In samenwerking met indebuurt Breda