Volledig scherm
Stadsdistributie zou een van de vraagstukken kunnen zijn waar het nieuwe Logistics Community Brabant zich over gaat buigen. © RAMON MANGOLD

Breda krijgt logistiek kenniscentrum voor Brabantse ondernemers en onderwijs

BREDA - West-Brabant moet de 'Silicon Valley van de logistiek' worden, met Breda voorop. De komst van een nieuw logistiek kenniscentrum naar de NHTV-campus in Breda, eind dit jaar, moet daar een flinke impuls aan geven.

De provincie Noord-Brabant en gemeente Breda willen gezamenlijk zes miljoen euro investeren.

Brabantse ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf kunnen straks met een vraagstuk aankloppen bij Logistics Community Brabant (LCB). Bijvoorbeeld over stadsdistributie: hoe kunnen ze pakketten in een stad zo efficiënt mogelijk bezorgen? De 'brains', de onderwijs- en kennisinstellingen, gaan met zo'n probleem aan de slag en ontwikkelen een blauwdruk die elk bedrijf dat zich aan LCB verbindt kan toepassen.

'Impuls voor Bredaas onderwijs'

NHTV, Nederlandse Defensie Academie, Technische Universiteit Eindhoven en Universiteit van Tilburg verbinden zich aan LCB. ,,Een enorme impuls voor het Bredase onderwijsveld'', zegt wethouder Miriam Haagh. ,,Op deze manier kunnen we zorgen voor een naadloze doorstroom van studenten van hbo naar wo'', verwijst Nico van Os van NHTV naar een op handen zijnde masteropleiding logistiek.

Het nationale samenwerkingsverband van bedrijven en kennisinstellingen in de logistiek, TKI Dinalog, is ook nauw betrokken bij het nieuwe initiatief.

LCB gaat niet alleen vraaggestuurd werken, maar doet ook zelf trendonderzoek en draagt oplossingen aan die voor Brabant interessant zijn. Haagh: ,,Dit gaat om meer dan alleen vrachtwagens. Het nieuwe Amphia-gebouw bijvoorbeeld vraagt om een logistieke verandering in de zorg.''

'Ervaring hoe het niet moet'

In het verleden zijn al vaker pogingen gedaan voor soortgelijke initiatieven. Waarom dit plan wel kans van slagen heeft? ,,We hebben helaas ervaring met hoe het niet moet'', beaamt Bert Pauli, gedeputeerde vanuit de provincie. ,,Dinalog richt zich voornamelijk op wetenschappelijk onderzoek voor grote bedrijven, was misschien zijn tijd te vroeg. Het gaat hier juist om het midden- en kleinbedrijf, dat zij een plek hebben waar ze terecht kunnen met logistieke vraagstukken.''

Ongeveer tien personen zullen vanuit het kenniscentrum op dagelijkse basis aan de gang gaan met de verdere opbouw van de LCB. Over de definitieve bijdrage beslissen de Bredase gemeenteraad en Provinciale Staten later dit jaar. 

  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda