Volledig scherm
Bij het stadskantoor van Breda verschijnen eind 2019 verschillende 'vogeltorens'. © Stroom Architecten/Hendrike Huijsmans

Breda krijgt groene vogeltorens rondom het stadskantoor

BREDA - Rondom het stadskantoor aan de Claudius Prinsenlaan verschijnen eind dit jaar groene ‘vogeltorens’. Dat is het resultaat van een ontwerpwedstrijd die de gemeente Breda uitschreef om het stadskantoor te vergroenen.

,,Het worden grote steenkorven van gerecycled puin”, verduidelijkt beeldend kunstenaar Hendrike Huijsmans. Samen met Terry van Tilburg van Stroom Architecten stuurde ze een ontwerp in waarbij biodiversiteit centraal staat. ,,We hebben breed ingezet, de jury vond ons idee het meest originele.”

Het gaat om ongeveer twaalf korven, die variëren in hoogte en doorsnee. De kleinste heeft een omvang van 50 bij 50 centimeter en is drie meter hoog, de grootste bij de hoofdingang worden drie meter in doorsnee en gaan vijf meter de lucht in. 

Microklimaat

De torens moeten een microklimaat vormen, waarin vogels zich kunnen nestelen. Huijsmans: ,,Het gaat dan om stadsvogels, zoals merels.” Uit gaten in de bestrating steken torens naar boven die begroeid zijn met klimplanten. De diversiteit aan begroeiing zorgt voor benodigde voedsel voor insecten in de stad. Het wekt de indruk dat de natuur er ‘explosief’ doorheen groeit.

‘Biodiversiteit en innovatie hebben de doorslag gegeven bij de keuze van de jury voor dit ontwerp’, laat de gemeente Breda weten. Die stelt 75.000 euro beschikbaar voor realisatie van het ontwerp. 

Concreet ontwerp

De wedstrijd droeg organisaties en ondernemers op om ‘passende en uitdagende’ ontwerpen in te sturen voor het gebouw aan de Claudius Prinsenlaan. Het moest een concreet ontwerp zijn dat technisch uitvoerbaar is en goed te beheren.

Het resulteerde in 27 inzendingen, waarvan er drie een pitch mochten geven op creatief bedrijventerrein Stek.  Alle inbreng wordt samengebracht in een boekje of op een website om ondernemers in Breda te inspireren bij de vergroening van hun panden.

In samenwerking met indebuurt Breda