Volledig scherm
Op de Poolse begraafplaats in Breda worden jaarlijks de Poolse militairen herdacht die sneuvelden bij de bevrijding van Nederland. © RON MAGIELSE

Breda krijgt Generaal Maczek Memorial

BREDA - Bij het ereveld bij de Poolse begraafplaats aan de Ettensebaan in Breda komt volgend jaar in principe een Generaal Maczek Memorial. Het Bredase college trekt daar twee ton voor uit en hoopt daarnaast op extra financiering van de provincie en diverse fondsen.

Dat blijkt uit de voorjaarsnota die het college dinsdag presenteerde. "Het wordt meer dan een monument. Het wordt een gebouw met informatie over de Poolse bevrijding van Breda en de regio. Maar het wordt geen echt museum. Het gebouw krijgt vooral de sfeer van een gedenkplaats," aldus wethouder Marianne de Bie in een toelichting.    

Het college wil het Memorial vóór 2019 gereed hebben, omdat dan gevierd wordt dat Brabant 75 jaar geleden bevrijd werd. Breda werd in oktober 1944 bevrijd door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek, die zelf begraven ligt op de begraafplaats aan de Ettensebaan. 

Tot voor enkele jaren had Breda een Generaal Maczek Museum, dat op de Trip van Zoudtlandtkazerne was gevestigd. Hoewel het Memorial geen echt museum is, kan het volgens De Bie wel gezien worden als 'de opvolger' van het Maczekmuseum. Een deel van de collectie uit dat museum kan worden gebruikt voor het Memorial.

Of er later elders in Breda ook nog ruimte komt voor meer stukken uit de collectie van het Maczekmuseum, is nog onduidelijk. Eerder is wel eens geopperd dat in Breda een militair museum zou kunnen komen waar de collecties van de KMA en Generaal Maczekmuseum ondergebracht zouden kunnen worden samen met militaire stukken uit het voormalig Bredaas Museum. 

In samenwerking met indebuurt Breda