Volledig scherm
© ANP

Breda kijkt bij nieuwe kunstgrasvelden ook naar alternatieven

BREDA - Bij de aanleg van toekomstige kunstgrasvelden in Breda worden bekeken of die velden ook ingestrooid kunnen worden met andere materialen dan de rubber korreltjes die nu gebruikelijk zijn.

Dat zei wethouder Paul de Beer vorige week in de gemeenteraadsvergadering. Hij reageerde op vragen van SP, D66 en CDA over het recente RIVM-rapport dat stelde dat voetballen op kunstgras met rubber korrels veilig is. De korrels bevatten weliswaar giftige en kankerverwekkende stoffen, maar die komen slechts mondjesmaat vrij. Daardoor is het schadelijke effect op de gezondheid 'praktisch verwaarloosbaar'.

Maar het RIVM suggereerde ook dat er strengere normen moeten gelden voor de mengels waar de korrels van gemaakt zijn. Die tegenstrijdigheid roept bij SP, D66 en CDA vragen op over hoe de gemeente daar mee om moet gaan en of er niet op alternatieven voor rubber moet worden overgestapt, zoals kurk.

Volgens wethouder De Beer is het rapport van het RIVM duidelijk en voor het college geen aanleiding om direct acties te ondernemen. "Er is geen acuut probleem in Breda. Onze kunstgrasvelden zitten heel ruim onder de norm die gesteld is voor de schadelijke stoffen." De gemeente is eigenaar van de voetbalaccommodaties in Breda.

Hij wees er ook op dat over de eventuele schadelijke effecten van alternatieven veel minder bekend is dan over de rubber korrels. Maar hij zei wel dat bij vervanging van velden of aanleg van nieuwe kunstgrasvelden alternatieven worden meegenomen.

Komende zomer krijgen de clubs Beek Vooruit en VV Bavel nieuwe kunstgrasvelden. "Welke strooisel daarvoor wordt gebruikt, moet nog worden bepaald. De deadline voor die keuze ligt in de tweede helft van februari." Ook zei hij naar een model toe te willen werken waarbij de voetbalclubs meer zelf beslissingen gaan nemen over welke velden ze gaan aanleggen.

Vorige week hebben de Bredase voetbalclubs, naar aanleiding van het RIVM-rapport, al besloten, alle voetballers per direct weer op kunstgras te laten spelen. In oktober, toen de onrust over de rubber korrels begon, besloot een aantal clubs met name de allerjongste voetballers niet meer in aanraking te laten komen met kunstgras.

In samenwerking met indebuurt Breda