DEN BOSCH - Een traumahelikopter vertrekt met een coronapatient aan boord vanaf het jan Bosch Ziekenhuis naar Duitsland. In totaal kunnen 107 Nederlandse coronapatienten terecht op de ic's in 68 ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW).
Volledig scherm
DEN BOSCH - Een traumahelikopter vertrekt met een coronapatient aan boord vanaf het jan Bosch Ziekenhuis naar Duitsland. In totaal kunnen 107 Nederlandse coronapatienten terecht op de ic's in 68 ziekenhuizen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). © ROBIN UTRECHT

Breda kan wel leven met coronamaatregelen: ‘Het lijken de jaren ‘50 wel’

BREDA - Twee op de drie inwoners van Breda heeft geen moeite met de maatregelen die zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden. Dat wil niet zeggen dat ze het er niet moeilijk mee hebben. Zo vindt 13 procent van de Bredanaars het jammer dat een bezoek aan verpleeghuis of andere zorginstelling er even niet in zit. Aan de andere kant leidt de situatie ook tot saamhorigheid: ‘Dit ken ik alleen maar uit de jaren ’50 en ‘60’.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Leefbaarheid en veiligheid in tijden van coronacrisis’ dat door de gemeente Breda is gedaan van 27 maart tot en met 2 april. Op basis van 4100 reacties ontstaat een beeld van de gemoedstoestand waarin de lokale bevolking zich bevindt.

Pijn wordt gevoeld

Er is vrij veel vertrouwen in de aanpak van de crisis. Zo geeft 71 procent van de bevolking aan dat ze (heel) veel vertrouwen hebben in het beleid van de gemeente. Dat betekent niet dat er geen pijn wordt gevoeld. Naast bezoekjes aan zorginstellingen wordt de sluiting van de horeca betreurd door 11 procent van de ondervraagden. Een even groot aantal mist zijn sport- of fitnessclub. Het afblazen van evenementen en andere bijeenkomsten komt hard aan bij 10 procent en het sluiten van scholen en kinderdagverblijven bij 9 procent. Kapperszaken, nagelsalons en schoonheidsspecialisten worden door 8 procent van de Bredanaars gemist.

Te ver

Hoe dan ook, 80 procent van de bevolking vindt de genomen maatregelen goed. Eén op de tien vindt dat een aantal ingrepen te ver gaat. Daar staat een ongeveer even groot aantal inwoners tegenover die de maatregelen weer niet ver genoeg vindt gaan. Twee procent vindt het sowieso allemaal maar overdreven gedoe.

De helft van de Bredase bevolking vindt dat supermarkten, drogisten en apotheken open moeten blijven, maar dat andere winkels dicht kunnen. Daar is een derde van hun stadsgenoten het niet mee eens. Bijna de helft vindt dat speeltuinen en parken open moeten blijven en bijna een derde vindt van niet.

Te dicht op elkaar

Reden: ,,Op pleinen, trapveldjes en speeltuinen zijn vaak te veel mensen te dicht op elkaar.’’ Er wordt daarom aan de gemeente gevraagd om daar toezicht op te houden.

Quote

Hoe veerkrach­tig we eigenlijk zijn.

Ondervraagde enquete

Ondanks alle ellende roept de coronacrisis bij sommige mensen ook een positief gevoel op. ,,Hoe veerkrachtig we eigenlijk zijn’’, is een van de ondervraagde Bredanaars opgevallen. ,,Verandering kost normaal veel tijd. Urgentie laat weer zien dat we snel creatief en veranderlijk kunnen sturen om de situatie een positieve wending te geven.’’

Alles over het coronavirus

Lees in ons dossier al het nieuws, achtergronden en reportages over het coronavirus. 

Ineen continu liveblog houden we u op de hoogte over de laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. 

Daarnaast houden we een dossier bij waarin we alle veelgestelde vragen voor u beantwoorden.  

In samenwerking met indebuurt Breda