Breda Jazz Festival Breda 2014. met de Red Jackets Jazzband op de Grote Markt,
Volledig scherm
Breda Jazz Festival Breda 2014. met de Red Jackets Jazzband op de Grote Markt, © RAMON MANGOLD

Breda Jazz Festival: meer geld nodig voor goed programma

BREDA - Wil het Breda Jazz Festival de komende jaren het programma op een goed kwalitatief niveau houden, dan moet de begroting flink omhoog. Het festivalbestuur richt zich met name op het bedrijfsleven om meer geld binnen te halen. Maar ook wordt met de gemeente Breda gesproken over extra mogelijkheden.

“Het festival wordt vaak als een vanzelfsprekendheid gezien. Veel mensen denken dat de gemeente alles betaalt, maar dat is niet zo,” zegt bestuurslid Ardwin Poppelaars.

Het Breda Jazz Festival werkt met een begroting van ruim vier ton. De gemeente geeft een subsidie van een ton, er zijn (beperkte) inkomsten van betaalde concerten, de horeca legt geld bij en de rest komt van sponsoren. Voor het muzikale programma was de afgelopen jaren zo’n 160.000 euro beschikbaar. “Daar hebben we al op moeten bezuinigen. Tien jaar geleden was dat nog zeker 60.000 euro meer,” aldus voorzitter Bart Wouters.

Crowdmanagement

Ondertussen worden andere kosten steeds hoger. Met name de eisen aan beveiliging en crowdmanagement zijn flink verscherpt. “Het geld dat we daar aan kwijt zijn, gaat ten koste van het programma,” aldus Wouters. De afgelopen jaren heeft de organisatie zodanig in moeten teren op de reserves dat die nagenoeg verdampt zijn.

Volgend jaar vindt de 49e editie plaats van het Breda Jazz Festival. “In 2020 is dus de vijftigste editie. Daar willen we graag mee uit gaan pakken. Maar daar moet dan wel geld voor zijn,” aldus Poppelaars.

Station

Een andere ambitie is om het festival nog breder in de stad te laten zien. Daarbij wordt onder andere gedacht aan het station en de Willemstraat. Wouters: “Het zou mooi zijn als mensen die met de trein komen, gelijk in een jazzsfeer terecht komen.”

De financiële kwestie is onderdeel van de gesprekken die het bestuur met de gemeente voert. “Ik heb het idee dat de gemeente er wel ontvankelijk voor is,” zegt Wouters.

Hoofdsponsor

Maar ook wordt een offensief richting bedrijfsleven gestart. Nu heeft het festival twee hoofdsponsors (brouwer AB InBev en installatiebedrijf Van Dijnsen) en circa vijftien subsponsors. Al enkele jaren wordt er gezocht naar een derde hoofdsponsor, maar die is tot op heden niet gevonden. Ook zijn nieuwe kleinere sponsors welkom.

Om op de mogelijkheden te wijzen die er voor bedrijven zijn, is er donderdag 15 november van 17.00 tot 19.00 uur een relatieborrel in de Lutherse Kerk aan de Veemarktstraat 11 in Breda. Geïnteresseerden kunnen daar gewoon binnenlopen, maar zich eventueel ook aanmelden via info@bredajazzfestival.nl

In samenwerking met indebuurt Breda