Volledig scherm
De Jazz Connection in 2018 tijdens het Breda Jazz Festival op de Havermarkt © Foto: Ramon Mangold

Breda Jazz Festival haalt geld op bij ondernemers én bezoekers

BREDA - Het Breda Jazz Festival kan zijn muzikale programma dit jaar op peil houden. De organisatie lijkt er in te slagen de begroting met ‘enkele tienduizenden euro’s’ omhoog te krijgen. Dat is volgens voorzitter Bart Wouters ook hard nodig omdat de kosten elk jaar toenemen en de financiële reserves van het festival vrijwel verdampt zijn.

“Het ziet er naar uit dat we een mooie begroting kunnen maken. Ons programmabudget hoeft in elk geval niet naar beneden,” aldus Wouters. Het Breda Jazz Festival wordt dit jaar van 30 mei tot 2 juni gehouden.

Beveiliging

Het Breda Jazz Festival werkte de afgelopen jaren met een begroting van ruim vier ton. Een steeds groter deel gaat daar van op aan organisatorische kosten. Met name beveiliging en crowdmanagement zijn veel duurder geworden omdat daar hogere eisen aan worden gesteld. Het programmabudget daalde ondertussen van ruim twee ton naar 160.000 euro vorig jaar. En dat moest dan nog aangevuld worden uit reserves.

Het tij lijkt nu enigszins te keren. Zo is de gemeente volgens Wouters bereid de subsidie (nu één ton) wat te verhogen. Daarnaast vallen de sponsorbijdragen iets hoger uit. “We hebben ook een paar nieuwe sponsoren aan ons weten te koppelen,” zegt Wouters. Wel is het festival nog steeds op zoek naar een derde hoofdsponsor (naast brouwer AB Inbev en installatiebedrijf Van Dijnsen).

Ondernemers

De hoogste extra bijdragen komen van ondernemers in de binnenstad. Zo hebben de cafés en restaurants in de directe omgeving van de podia een hogere bijdrage toegezegd en wil het Ondernemersfonds een bedrag betalen in de orde van 5.000 euro.

Aan de winkeliers in de stad en de horeca waar geen podia voor de deur staan, heeft het festival verzocht een bijdrage te leveren van respectievelijk minimaal 100 en 250 euro. “We denken dat dat ook zo’n 10.000 euro oplevert,” aldus Wouters.

Piek voor de muziek

Verder wordt er dit jaar actiever werk gemaakt van de inzamelingsactie ‘Een piek voor de muziek’, waarbij aan bezoekers een vrijwillige bijdrage gevraagd wordt. Zo komen er mogelijk in de Tolbrugstraat en Halstraat enkele meer aangeklede entrees waar mensen welkom worden geheten en waar ze dan eventueel een donatie kunnen doen. 

In samenwerking met indebuurt Breda