Volledig scherm

Breda in kuif gepikt om felle kritiek in 'Zembla'

BREDA - Een kritische uitzending van het tv-programma Zembla over het lokale grondbeleid heeft burgemeester en wethouders van Breda in de gordijnen gejaagd.In de uitzending van donderdagavond werd het college nogal wat verwijten gemaakt.

Zo zou de gemeente volgens Erwin van der Krabben, hoogleraar Vastgoed, 'opportunistisch denken' over de nieuwbouw van kantoren. In het verleden zouden volgens hem met de winsten op verkochte gemeentegrond vooral 'leuke dingen' zijn gefinancierd.

Zodoende speelt Breda, maar ook andere gemeentebesturen, een 'cruciale rol bij de bouw van nutteloze kantoren'. Erger nog, ze zijn onderdeel van een keten waarin ook projectontwikkelaars, bouwbedrijven en beleggers een rol spelen. Met zijn allen veroorzaken ze een 'perverse prikkel', die tot leegstand leidt en een vastgoed-bubble die wel eens tot een nieuwe bankencrisis kan leiden.

De makers van het VARA-programma hebben geprobeerd om het Bredase stadsbestuur te bewegen tot het geven van een interview, in reactie op de zware beschuldigingen. Een woordvoerster van de gemeente liet weten dat er 'argumenten' waren om daar niet op in te gaan. Een reactie bleef dan ook uit. Tot gistermiddag.

Toen ging er een brief van burgemeester en wethouders naar de gemeenteraad, waarin staat dat Breda al op 3 april schriftelijke vragen van Zembla heeft beantwoord.

Zo wordt bestreden dat de gemeente niet goed heeft onderzocht of er wel bedrijven zijn die zich willen vestigen in Breda. Dat is namelijk wel gebeurd, schrijft het college. Inclusief een overzicht van de toekomstige behoefte aan kantoorruimte.

Het stadsbestuur benadrukt dat na het uitbreken van de crisis voor 1 miljoen vierkante meter aan nieuwbouwplannen is geschrapt. En er staat volgens het college nog 700.000 vierkante meter op de rol om te worden afgeblazen.

SP-fractievoorzitter Patrick van Lunteren luchtte bij Zembla zijn hart over het niet doorgaan van de zogenaamde Dinalog Campus bij Princenhage. Het college gaat niet in op eventuele nieuwbouw, maar zegt wel dat het 'landelijk Topinsitituut voor Logistiek volop in bedrijf is'.

De makers van Zembla wekten ook de indruk dat het 'onverstoorbaar doorzetten van de bouwdrift' gevolgen heeft voor de ouderenzorg, de plantsoenendienst en het armoedebeleid in Breda.

Op dat verwijt zijn burgemeester en wethouders in hun brief niet ingegaan.

In samenwerking met indebuurt Breda