Volledig scherm
Dini Westerkamp-Wolff (88) geniet in het Bredase Huize Raffy van de hulp van de Indonesische verpleegkundigen Niki Candrawati en Yudi Setiawan. foto Ron Magielse © ron magielse / pix4profs

Breda: Huize Raffy ligt in de clinch met het UWV

BREDA - Huize Raffy, woonzorgcentrum in Breda-Noord voor mensen met een Molukse en Indische achtergrond, ligt in de clinch met het UWV en de IND over inzet van Indonesische verpleegkundigen. Er werken nu tien Indonesische krachten in het tehuis. Er staan er drie in de 'wacht' die het tehuis gezien de nieuwe wetgeving nog niet wil laten overkomen.

Van één medewerkster, die vier jaar werkt in het tehuis, is verlenging van de verblijfs- en werkvergunning niet rond. De stop op het aantrekken van Indonesisch personeel heeft te maken met het 'prioriteit genietend aanbod' (2014). De nieuwe wetgeving verplicht werkgevers personeel uit eigen land te halen, of in ieder geval uit de EU. Het UWV gaat er vanuit dat geschikt personeel beschikbaar is of valt op te leiden en dat het tehuis niet hoeft uit te wijken naar Indonesië. 

Profiel

Directeur Gert van der Pluijm van het tehuis spreekt dat tegen. Volgens hem is er een tekort aan goed gekwalificeerde verpleegkundigen. ,,We vissen allemaal in dezelfde vijver.'' Komt bij dat het tehuis al ruim tien jaar werkt met verpleegkundigen uit Indonesië. ,,Wij zoeken mensen met een bijzonder profiel, die aanvoelen wat de bewoners nodig hebben. Die de taal spreken en de cultuur kennen.'' Met name bij dementerende ouderen in het tehuis maken de Indonesische verpleegkundigen het verschil, stelt hij. 

Verruimen?

Uitkeringsinstantie UWV ziet geen mogelijkheid de regels te verruimen, zegt woordvoerder Rini van der Linden. De uitkeringsinstantie kan niet anders dan de wetgeving volgen, zegt hij. ,,Anders is de weg naar de rechter mogelijk, die moet daar dan uitspraak over doen.'' Dat drie verpleegkundigen in de 'wacht' staan, daar zegt hij niet van te weten. Advocaat Hans Verstrepen uit Oosterhout, die namens het tehuis optreedt, heeft inmiddels bezwaar aangetekend bij het IND tegen het uitblijven van een verblijfs- en werkvergunning voor de medewerkster. De advocaat laat weten dat de nieuwe wetgeving bij werkgevers die op zoek zijn naar personeel voor gespecaliseerde functies als een bom inslaat. Hij benadrukt dat het Indonesische personeel het tehuis in staat stelt zo goed mogelijke zorg aan te bieden. ,,Het tehuis is daartoe verplicht.''

In samenwerking met indebuurt Breda