De kerktoren van de Grote Kerk
Volledig scherm
De kerktoren van de Grote Kerk © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Breda geeft bedrijfsleven en instellingen uitstel van betaling van lokale belastingen

BREDA - Het bedrijfsleven in Breda, maar ook lokale organisaties en instellingen, krijgen van burgemeester en wethouders tot eind juni uitstel van betaling voor lokale belastingen. Ook heffingen zoals precario en leges hoeven tot die datum niet te worden betaald.

Dat is een van de maatregelen die het college neemt om de gevolgen van de coronacrisis in Breda beheersbaar te krijgen.

Dit zijn de maatregelen die vanaf vandaag van kracht zijn:

• Er wordt tot eind juni uitstel van betaling verleend voor lokale belastingen en heffingen zoals precario en leges. Dit is in lijn met het eerder gecommuniceerde uitstel voor heffingen van de Belastingsamenwerking West-Brabant, voor de afvalheffing, riool en onroernd zaak belasting.

Toeristenbelasting

• Voor de rest van dit jaar hoeven ondernemers geen toeristenbelasting meer af te dragen.

Sportvelden en gebouwen

• Er wordt tot eind juni uitstel van betaling gegeven voor facturen die de gemeente Breda verstuurt voor door de gemeente geleverde diensten. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over het ophalen van bedrijfsafval of het verhuren van gebouwen en sportvelden die nu niet gebruikt kunnen of mogen worden.

Subsidies

• De betaling van verleende subsidies aan instellingen in acute nood wordt aangepast. Het wordt nog uitgezocht hoe dat gaat uitpakken voor organisaties die op basis van activiteiten subsidie krijgen, zoals bijvoorbeeld cultuur en evenementenorganisaties.

Noodfonds

• Er komt een noodfonds COVID-19. Dat kan een voorschot verlenen aan bedrijven die aanspraak maken op rijksregelingen maar voor wie de ontvangst van deze middelen te lang duurt. Het is een éénmalig bedrag van 4.000 euro, in de vorm van een renteloze lening. In het fonds zit op dit moment 1,2 miljoen euro.

Business Coach Breda

• Business Coach Breda wordt uitgebreid met in totaal 50.000 euro. ZZP-ers en MKB-bedrijven kunnen een gratis adviesgesprek aanvragen met een business coach.

Vouchers

• Er kunnen vouchers, voor in totaal 50.000 euro ter beschikking worden gesteld aan MKB-ondernemers die vanwege bankleningen en BMKB-garantie extra financiële stukken moeten overleggen.

Het zijn niet de eerste regeling die het stadsbestuur van Breda in stelling brengt. Vorige week werden al het fonds BroodNood en Tozo, de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, opgetuigd. ,,Wij zien dat veel ondernemingen, instellingen in verschillende sectoren het acuut moeilijk hebben‘’, laat wethouder Boaz Adank (Economie, VVD) weten. ,,Het wegvallen van inkomsten en omzet heeft heel veel impact. Als gemeente zetten we nu een eerste stap om enige verlichting te geven. We zullen nog flink wat huiswerk met elkaar moeten doen om deze crisis het hoofd te kunnen bieden. Maar één ding is zeker, we gaan alle zeilen bij zetten om het op te lossen. We zetten ons met man en macht in om acute financiële problemen bij onze inwoners en ondernemingen op te vangen.”

Alles over het coronavirus

Lees in ons dossier al het nieuws, achtergronden en reportages over het coronavirus. 

In een continu liveblog houden we u op de hoogte overde laatste ontwikkelingen omtrent het coronavirus. 

In samenwerking met indebuurt Breda