Volledig scherm
© Menno Boon

Breda gaat schelden en sissen bekeuren

pollBREDA - Nog even en dan kunnen politie en boa's in Breda mensen bekeuren die anderen lastig vallen, uitschelden of anderszins intimideren. Een meerderheid van de raad is er in principe voorstander van om zo'n verbod op straatintimidatie op te nemen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). 

Het verbod wordt pas van kracht als er een goed plan van aanpak ligt. Daarin worden zaken geregeld als communicatie met de stad en training voor agenten en boa's. Vooral moet er duidelijk worden wanneer wel of niet een bekeuring volgt. 

Geen boetes

Ook de hoogte van de boete moet nog worden vastgesteld. In Amsterdam gaat het om 190 euro, maar daar worden voorlopig geen boetes uitgeschreven omdat er nog te veel vraagtekens zijn. Daarom wil de Bredase gemeenteraad dat er eerst een helder plan van aanpak ligt.

Breda kijkt daarbij met name naar Rotterdam, waar het verbod na een grondige voorbereiding dit jaar is ingegaan. "We zullen de Rotterdamse aanpak hier waarschijnlijk als leidraad gebruiken," aldus Rick Zagers (VVD), die het initiatief nam voor de APV-aanpassing. 

Geen middenweg

Handhavers kunnen nu in Breda mensen die zich schuldig maken aan straatintimidatie alleen aanspreken óf aanhouden. Een middenweg is er niet. Met opnemen van het verbod in de APV kan een handhaver ter plekke een bekeuring uitschrijven. 

Als het plan van aanpak gereed is, zal de gemeenteraad zich daar opnieuw over buigen. Dat zal pas gebeuren na de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart.

Poll

Heel goed dat dat respectloze schelden en sissen straks kan worden aangepakt

  • Eens (81%)
  • Oneens (19%)
858 stemmen

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda