Breda gaat deurbeleid van horeca zelf testen

Door Nicole Roelands

Breda - Gemeente Breda wil zelfs het deurbeleid van horeca gaan testen. Dat is gisteren besloten in een gesprek tussen gemeente, politie, Koninklijke Horeca Nederland, horecavereniging Wandelerij Breda, portiersbedrijven en anti-discriminatiebureau Radar. 

Om dit te doen schakelt burgemeester Paul Depla de hulp van Radar in. "Het is de bedoeling om praktijktesten te gaan doen door verschillende koppels een aantal avonden achter elkaar naar verschillende cafés te sturen", vertelt Cyriel Triesscheijn, directeur bestuurder van Radar. Er wordt dan gekeken of de koppels binnenkomen en wat de reden is als een koppel niet binnenkomt.

Radar heeft dit al eerder gedaan in Rotterdam. Daar is het anti-discriminatiebureau een Panel Deurbeleid Rotterdam gestart. Daarin zitten Politie Rotterdam-Rijnmond, gemeente Rotterdam, Rotterdamse Jongerenraad, Koninklijke Horeca Nederland en Radar.  "Die aanpak sprak de burgemeester (Paul Depla, red) aan. Hij wil dat wij een voorstel doen voor een panel met de Bredase horeca, politie en gemeente. En als er een jongerenorganisatie in Breda is, laten we die ook graag meekijken."

Daarnaast gaat Radar in gesprek met de Bredase horeca over de criteria die zij hanteren bij het deurbeleid. Tegelijkertijd gaat de gemeente in gesprek met jongeren over hun ervaringen over dit onderwerp. "Radar heeft namelijk nauwelijks klachten gehad en al bijna helemaal niet op het gebied van horeca. Nu komt er een bepaald beeld naar boven van de Bredase horeca dus ben ik benieuwd wat de doelgroep ervan vindt", aldus Depla.  

De burgemeester wil dat de Bredase horeca gastvrij én veilig is. En dat moet het zijn zonder mensen te weigeren op basis van afkomst. "We zijn allemaal van mening dat Breda gastvrij moet zijn. Tegelijkertijd moet het veilig zijn, maar dat moet gebaseerd zijn op gedrag. Niet op afkomst. Dus past iemands gedrag niet binnen de doelgroep, mag de portier die persoon weigeren."

Het besluit is genomen naar aanleiding van de uitzending van het SBS6-programma Undercover in Nederland. In de uitzending is te zien hoe portiers bij vijf horecazaken donkere en Marokkaanse stappers weigeren, terwijl blanken wel naar binnen mogen. 

In samenwerking met indebuurt Breda