Verkiezingskoorts in de Viandenlaan, 't Ginneken.
Volledig scherm
Verkiezingskoorts in de Viandenlaan, 't Ginneken. © Piet den Blanken

Breda en de verkiezingskoorts van 1978

BREDA - Het is 31 mei 1978, dag van de gemeenteraadsverkiezingen. De landelijke partijen maken de dienst uit. Je kunt nog stemmen op PSP en PPR. In Breda steunen 266 communisten de CPN, het CDA is de grote winnaar.

Fotojournalist Piet den Blanken (1951) maakt een beeldverslag van de verkiezingskoorts in zijn woonplaats en exposeert ermee in de Grote Kerk. Veertig jaar later is een deel van die foto’s te zien in het Stadskantoor plus werk van voormalig BN De Stem-fotograaf Johan van Gurp (1948), dat het Breda van 1978 in beeld brengt.

Lijsttrekken Nico Garritsen van de PSP, hij was van 1978 tot 1982 het eerste raadslid voor de PSP, van 1986 tot 1990 opnieuw voor dezelfde partij, van 1990 tot 1994 voor Groen Links.
Volledig scherm
Lijsttrekken Nico Garritsen van de PSP, hij was van 1978 tot 1982 het eerste raadslid voor de PSP, van 1986 tot 1990 opnieuw voor dezelfde partij, van 1990 tot 1994 voor Groen Links. © Piet den Blanken

Geschiedschrijving

De Bredase CDA-coryfee Hans van Dun (links) kijkt in de Eindstraat als een 'wethouder Hekking' mee over de schouder van premier Dries van Agt tijdens diens verkiezingsbezoek aan Breda.
Volledig scherm
De Bredase CDA-coryfee Hans van Dun (links) kijkt in de Eindstraat als een 'wethouder Hekking' mee over de schouder van premier Dries van Agt tijdens diens verkiezingsbezoek aan Breda. © Piet den Blanken

“Op 21 maart zijn er weer verkiezingen, een mooie gelegenheid om te exposeren. Het is geschiedschrijving, maar kort genoeg geleden om nog een hoop mensen aan te spreken. Het is onvoltooid verleden tijd”, aldus Den Blanken. “Andere reden voor de expositie is dat Johan en ik al heel lang iets samen wilden doen.”

Het verschil in stijl tussen de twee zag journalist Guido ’t Sas 40 jaar geleden al, toen hij de expositie van Den Blanken recenseerde. Hij vergeleek ‘het maatschappelijk en politiek engagement van de veelbelovende, integere en jonge kunstenaar Piet den Blanken’ met ‘de meer afstandelijke manier van werken van de getalenteerde Johan van Gurp.’ ’t Sas vond het jammer dat beider werk niet samengebald was in één expositie. Piet den Blanken: “Nu krijgt Guido alsnog zijn zin. Hij is al in de 80, maar komt naar de officiële opening.”

31 mei 1978, verkiezingsdag. Bezoekers van het naaktstrand aan de Galderse Meren nemen een sprong van hun zelfgemaakte duikplank.
Volledig scherm
31 mei 1978, verkiezingsdag. Bezoekers van het naaktstrand aan de Galderse Meren nemen een sprong van hun zelfgemaakte duikplank. © Johan van Gurp/Stadsarchief Breda

Ook prominenten van weleer komen. Zoals oud-PSP’er Nico Garritsen, Ruud Sandberg (VVD, het enige nog levende collegelid van toen) en de weduwe van Rein Welschen (PvdA), wiens politieke carrière in Breda begon.

Viswedstrijd

De jaarlijkse viswedstrijd voor vrouwen bij de Linievijver in Breda-Noord.
Volledig scherm
De jaarlijkse viswedstrijd voor vrouwen bij de Linievijver in Breda-Noord. © Johan van Gurp/Stadsarchief Breda

Met name het werk van Johan van Gurp lijkt soms veel verder weg dan 1978. Zoals de viswedstrijd voor vrouwen in de Linievijver. “Dat was een jaarlijkse traditie”, weet Van Gurp nog. “Maar deze foto had ook in De Jordaan van de jaren ’50 genomen kunnen zijn.”

Als dagbladfotograaf had Van Gurp op 31 mei 1978 meer te doen dan alleen de verkiezingen. “Ik had twaalf opdrachten, waaronder deze”, lacht hij en toont een foto van naaktzwemmers bij de Galderse Meren. Het was dan ook stralend weer en 22 graden die verkiezingsdag.

1978: Breda in Beeld - Breda Kiest - Piet den Blanken en Johan van Gurp. Te zien in het Stadskantoor tot en met 22 maart. Officiële opening: 15 februari, 16.30 uur door burgemeester Paul Depla. 

Bezoek koningin Juliana en prins Bernhard aan Breda. Rechts burgemeester Willem Merkx, rechts naast prins Bernhard mevrouw Merkx.
Volledig scherm
Bezoek koningin Juliana en prins Bernhard aan Breda. Rechts burgemeester Willem Merkx, rechts naast prins Bernhard mevrouw Merkx. © Johan van Gurp/Stadsarchief Breda
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda