Volledig scherm
Model 1. Bron: Gemeente Breda © Bron: Gemeente Breda

Breda bouwt Talentencentrum voor topsport van 13,8 miljoen


BREDA - Het hoge woord is eruit: er komt een topsportcentrum aan de Terheijdenseweg in Breda, waar top- en breedtesport voor de hele regio zich kan ontwikkelen. Medio 2020 moet het centrum, dat 13,8 miljoen euro gaat kosten, er staan. 

Mogelijk wordt de hal nog groter: de 'basisvariant' van het Talentencentrum is nu goedgekeurd. 

De plannen voor deze 'kale' versie werden vandaag op het terrein van het Vitalis College gepresenteerd tijdens een persconferentie. De gemeente heeft hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten met ROC West-Brabant. De gemeente investeert 13,8 miljoen in de aanleg van het complex. Deze middelen zijn opgenomen in de begroting van 2018. Het  ROC gaat de hal overdag structureel huren. 

Volledig scherm
Model 2. Bron: Gemeente Breda © Bron: Gemeente Breda

Sportwethouder Paul de Beer: ,,Het is ontzettend gaaf dat het Talentencentrum er gaat komen. Twee maal eerder lagen de plannen op tafel: nu gaat het echt gebeuren." De gemeente wil met het talentencentrum verenigingen, onderwijsinstanties en sporttalenten de kans geven hun ‘sportambities’ waar te maken. De basisvariant van de hal moet 35 bij vijftig meter worden, met een hoogte van 12,5 meter en van een haast ‘olympische statuur’. In de hal passen 1.500 bezoekers.

Er is ook behoefte aan het Talentencentrum, blijkt uit onderzoek. Eerder liet de gemeente, samen met ROC West-Brabant, een haalbaarheidsstudie uitvoeren. Daaruit blijkt dat een aantal verenigingen staat te springen om zo’n hal. Basketbalvereniging De Barons, volleybalvereniging De Burgst en korfbalclub Terda hebben hun belangstelling voor het centrum al geuit. De hal geeft hen de kans de sportprestaties van hun talenten naar een hoger niveau te tillen. 

Knelpunten

Aan de andere kant zou het Talentencentrum een paar knelpunten bij huidige sporthallen kunnen wegnemen. Zo kampen verschillende verenigingen met ruimtetekort, voornamelijk in de avonduren. 

Maar er speelt ook nog een ander probleem: op dit moment voldoet geen enkele sportaccommodatie aan de eisen die sportkoepel NOC*NSF aan topsportaccommodaties stelt: niet één sporthal in Breda heeft een vrije hoogte van negen meter. Daarnaast zijn twee van de zes sporthallen kleiner dan de standaard sporthal.

De topsporthal moet deze problemen wegnemen. Daarnaast zal de hal ook een plek bieden voor fysiotherapie en fitness. 

Volledig scherm
Persco: Wethouder Paul de Beer en Rob Neutelings (Raad van Bestuur ROC West-Brabant) presenteren de plannen. © Saminna van den Bulk

Nóg groter

De hal van 13,8 miljoen euro is de kale variant. Atletiekvereniging Sprint, enkel in het bezit van een buitensportaccommodatie, zou ook graag gebruik willen maken van een indoorhal. In dat geval zou de hal een maatje groter worden, met onder andere de aanleg van een 90 meter baan. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan van 19,5 miljoen euro. 

,,Deze plusvariant gaan we nu met een haalbaarheidsonderzoek bekijken", aldus De Beer. Het zou niet misstaan, aldus wethouder: ,,Sprint is de grootste atletiekvereniging van het land. De vereniging heeft al olympiërs afgeleverd: ze hebben de papieren." Maar, zegt hij: ,,De raad moet zich hier ook nog over uitspreken."

In het voorjaar van 2018 moet duidelijk worden of het Talentencentrum een atletiekbaan erbij krijgt. 

Volledig scherm
Het ontwerp van het Talentencentrum met Atletiekbaan. © Bron: Gemeente Breda
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda