Volledig scherm
Een artist impression van de binnentuin van Breda Botanique © Gemeente Breda

Breda Botanique: eten, drinken, wonen en winkelen

BREDA - Eten, drinken, wonen, recreëren, logeren en winkelen. Het kan straks allemaal in Breda Botanique, het nieuwe concept voor het voormalige pand van Breda's Museum op het Chassé Park. Zes vragen over het plan aan regiomanager Ruben Donselaar van Synchroon (de nieuwe eigenaar van het gebouw).

1. Het hart van het complex wordt een botanische tuin. Hoe kwamen jullie daarbij? 

Volledig scherm
Ruben Donselaar © Ruben Donselaar

"Het is een oud gebouw met veel geveloppervlakte. Moeilijk te isoleren dus. Door de binnenplaats te overkappen en er een botanische kas te maken, los je dat probleem op. Verder maak je zo een mooie groene verbinding van het Chassé Park naar de Keizerstraat, want de tuin wordt vanaf twee kanten openbaar toegankelijk. Vanuit de tuin kom je ook heel makkelijk bij de andere functies, zoals de horeca, winkel en opgang naar de woningen op de verdiepingen."

2. Er komen zestig huurwoningen in het middeldure segment. Waarom geen koopwoningen? 

"Omdat het een monumentaal gebouw is met diverse functies, is het een groot voordeel als er maar één eigenaar is van alle ruimtes. Daarmee heb je de garantie op langere termijn voor goed onderhoud en het voorkomt ook discussie. Overigens  kopen wij het pand nu, maar wij zullen het op enige moment overdoen doen aan een belegger." 

3. Er komen ook hotelkamers. Hoeveel?

"Er komen circa vijftien hotelsuites op de tweede verdieping. Ze zijn de bereiken via een oude historische trap vanuit het restaurant. Hotel en restaurant krijgen dezelfde exploitant. Er komt dus geen hotelketen. De kamers zullen vrij luxe zijn maar het wordt ook weer geen 5-sterren hotel."  

4. Wat voor horeca komt er? 

"Het restaurant zal een duidelijk link met de botanische kas hebben. De nadruk zal verder liggen op veel groenten en lokale producten. We hebben er in principe al een uitbater voor. Het restaurant is de hele dag en avond open. Voor de bar komt mogelijk een aparte uitbater." 

5. Welke winkels kunnen we er verwachten? 

"Er komt één grote winkel met daarin meerdere conceptstores. Dan moet je denken aan interieurdesign, kunst, meubels, mode en boeken. Breda Botanique moet een plek worden waar mensen echt een dagdeel door kunnen brengen, in de winkel, tuin en horeca."

6. Wanneer is Breda Botanique af? 

"De verdere uitwerking van de plannen en vergunningaanvragen zullen al snel anderhalf jaar in beslag nemen. We hopen in het voorjaar van 2019 te kunnen beginnen met de verbouwing. Dan zou het medio 2020 gereed kunnen zijn."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda