Volledig scherm
Boa's in Breda zijn al uitgerust met een bodycam. © Palko Peeters

Breda blijft zich hard maken voor bewapende boa

BREDA - Het Bredase stadsbestuur blijft zich er hard voor maken voor dat buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) bewapend kunnen worden. Breda sluit zich daarvoor aan bij een lobby die gevoerd wordt vanuit de G40, een netwerk waarbij veertig (middel)grote steden in Nederland zijn aangesloten.

Dat schrijft burgemeester Paul Depla in een brief aan de gemeenteraad. In juni liet het Bredase college al aan de gemeenteraad weten er voorstander van te zijn dat boa’s over meer geweldsmiddelen beschikken. Met name het kunnen dragen van een wapenstok zou ‘zeer wenselijk’ zijn, zodat boa’s zich beter kunnen verdedigen tegen agressieve personen.

Toen gaf het college echter ook aan die beslissing zelf niet te kunnen nemen omdat het Openbaar Ministerie (OM) daar over gaat. Politie en OM hebben juist in 2016 besloten wapenstokken niet langer ter beschikking te stellen aan boa’s.

Galderse Meren

In de zomer heeft het stadsbestuur - naar aanleiding van incidenten bij de Galderse Meren - nogmaals bij het OM aangedrongen op toekenning van geweldsmiddelen voor boa’s, maar het antwoord bleef toen ‘nee’. Het OM (en de politie) vinden dat het geweldsmonopolie in principe bij de politie ligt. Ook minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid is die mening toegedaan.

Landelijk is er ondertussen een steeds groter worden roep om geweldsmiddelen voor boa’s. In Den Haag voert de G40 daar een lobby voor. Burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, voorzitter van de G40, wees er onlangs nog op de boa’s steeds vaker worden ingezet voor veiligheidstaken van de politie zonder dat zij de middelen hebben om die taken uit te voeren.

Lokaal maatwerk

Crone, daarbij gesteund door de meeste andere burgemeesters onder wie Depla, pleit voor ‘lokaal maatwerk’. Volgens hem moet de keus voor het al dan niet toestaan van geweldsbevoegdheden en bijbehorende middelen zoals pepperspray, handboeien en wapenstokken voor boa‘s genomen worden door de lokale driehoek. Met dat laatste doelt hij op het overleg tussen burgemeester, politie en justitie. Overigens heeft het Bredase stadsbestuur eerder al laten weten zeer terughoudend te willen zijn met het toekennen van pepperspray aan boa’s.

Breda telt 32 boa’s. Een aantal van hen beschikt inmiddels wel over bodycams: kleine cameraatje op hun jas die ze aan kunnen zetten op het moment dat een situatie dreigt te escaleren. Eerder deze maand werd bekend dat de Bredase boa’s tijdens oud en nieuw extra worden uitgerust met een vuurwerkbril en geluidsbescherming. 

  1. Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Bierconsumptie zit weer in de lift’
    PREMIUM
    interview + video

    Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Biercon­sump­tie zit weer in de lift’

    BREDA - Nicolas Bartholomeeusen werd geboren aan de Bredabaan in Maria-ter-Heide bij Brasschaat in België. Die weg voert in één lange rechte lijn door Wuustwezel en Zundert naar Breda. Bartholomeeusen zegt niet dat dat hij voorbestemd was om directeur te worden van Bierbrouwerij AB Inbev, met het hoofdkantoor in Breda. Maar hij beaamt dat het mooi toeval is. “Ik voel me hier goed thuis. We kwamen vroeger vaak in Breda en West-Brabant, dus ik ken de omgeving.”

In samenwerking met indebuurt Breda