Volledig scherm
Marloes Fieret van Breda Barst neemt van Sinterklaas (Wilbert Willems) een cheque in ontvangst van 500 euro. Het festival kreeg ook de bokaal voor beste pitch op de Awarenessdag in Hotel Mastbos in Breda. © Joyce van Belkom

Breda Barst wint Toegankelijkheidsbokaal 2017

BREDA - Hotel Mastbosch was maandag het toneel van de 2e Bredase Awarenessdag toegankelijkheid. Tijdens de bijeenkomst werd kritiek niet geschuwd, kregen positieve veranderingen applaus en ging Breda Barst uiteindelijk met een aanmoedigingsbeker naar huis.

Tijdens de presentatie van Wilbert Willems, voorzitter Breda voor Iedereen, wordt al snel duidelijk hoe gesloten de buitenwereld voor gehandicapten kan zijn. Van de 102 beoordeelde gebouwen in Breda blijken er maar 11 een gehandicaptentoilet te bezitten. 

Drempels

Volledig scherm
Marloes Fieret van Breda Barst neemt van Sinterklaas (Wilbert Willems) een cheque in ontvangst van 500 euro. Het festival kreeg ook de bokaal voor beste pitch op de Awarenessdag in Hotel Mastbos in Breda. © Joyce van Belkom

Een derde heeft te hoge drempels en ook nooduitgangen zijn vaak alleen met werkende benen te bereiken. Hoewel Willems begrip toont voor monumentale panden met obstakels heeft hij dat zeker niet voor nieuwbouw. "Elke dag worden er nog gebouwen weggezet waar je in een rolstoel of met een kinderwagen niet binnenkomt. Schandalig!" Tegelijkertijd is de bewustwording van dit probleem in Breda volgens Willems wel verbeterd.

Ook de gemeente lijkt echt werk te willen maken van een beter begaanbare stad. Dit doet zij onder andere via een toegankelijkheidsfonds met een potje van 185.000 euro. Wethouder Miriam Haagh merkt op dat toegankelijkheid een breed probleem is dat de portefeuille van bijna al haar collega-wethouders raakt. 

De oplossing moet volgens de wethouder dan ook vooral gezocht worden in kleine stapjes op vrijwillige basis. Zo kunnen gehandicapten volgens Haagh niet alleen erg gezellig doen, maar zijn ze voor ondernemers ook financieel interessant. "Als we de beste binnenstad van Nederland hebben dan hoort daar ook de titel van Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland bij."

Quote

Elke dag worden er nog gebouwen weggezet waar je in een rolstoel of met een kinderwa­gen niet binnenkomt. Schandalig!

Wilbert Willems, voorzitter Breda voor Iedereen

Niks gehoord

Kritiek op de organisatie was er ook. Voorzitter Jetty Mouw van stichting Hoormij mocht bij de vorige awarenessdag spreken, maar met die input is volgens haar weinig gedaan. "We zijn nu een jaar en een dag verder en ik heb nog niks van ze gehoord." 

Mouw noemt slechthorendheid een vergeten handicap die door middel van ringleidingssystemen en duidelijke articulatie vrij makkelijk toegankelijker te maken is. Ook zouden mensen vaak meer begrip hebben voor doven dan voor personen die nog wel iets verstaan. "Je ziet bij veel slechthorenden daardoor een gelatenheid, van laat mij maar alleen. Voor die mensen vecht ik."

Feestelijk

De bijeenkomst werd feestelijk afgesloten met de uitreiking van de Toegankelijkheidsbokaal 2017 aan Breda Barst. Het festival kreeg de beker voor het begaanbaar maken van het terrein voor rolstoelrijdende muziekliefhebbers. 

Ook ontving het evenement de eerste 500 euro uit het toegankelijkheidsfonds. Marlous Fieret van Breda Barst kon na afloop haar geluk niet op. "We zijn heel blij dat we op deze manier het bewustzijn hebben kunnen vergroten. We hopen dat we andere evenementen hiermee stimuleren hetzelfde te doen."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Unieke hockeywedstrijd bij Push Breda: een wedstrijd met alleen maar mannen van boven de 80 jaar

    Unieke hockeywed­strijd bij Push Breda: een wedstrijd met alleen maar mannen van boven de 80 jaar

    BREDA - Vlak voor aanvang van de interland Nederland - Engeland spreekt Oranje-captain Walter Hagedoorn zes jeugdleden van hockeyclub Push liefdevol toe. ,,Wij zijn niet jong en oud, maar allemaal hockeyers. Kom straks maar kijken hoe wij het doen”, klinkt het gemeend. De jongens knikken onder de indruk en wonen de wedstrijd inderdaad bij. Ze zijn 8, 9 jaar oud. Hagedoorn wordt deze zomer 84.

In samenwerking met indebuurt Breda