Brasserie 't Begin heeft een terras aan de Haven. Dat wordt straks door de Botanist gebruikt.
Volledig scherm
Brasserie 't Begin heeft een terras aan de Haven. Dat wordt straks door de Botanist gebruikt. © Brasserie 't Begin

Brasserie 't Begin wordt craft beer-café MOUT!

BREDA - Na bijna 25 jaar komt er een einde aan de bekende Brasserie 't Begin op de hoek van de Tolbrugstraat en de Haven in Breda. De eigenaren van het tegenover gelegen restaurant De Botanist nemen de zaak over en beginnen er een speciaal bieren-café onder de naam MOUT!. 

De eigenaren van 't Begin, Rob en Lydia Leijten, slaan een nieuwe weg in. Zondag is hun zaak voor de laatste keer geopend. “Wat we precies gaan doen, weten we nog niet. Maar we willen wat meer tijd voor ons zelf creëren. Met name de laatste jaren waren we hier altijd zes dagen per week bezig”, aldus Rob Leijten. 

Parkeergarage

Toen Brasserie 't Begin in mei 1995 begon, was er nog een grote parkeergarage op de plek waar nu de haven is. “Dat leverde veel klandizie op,” zegt Leijten. Nadat in 2007 de haven heropend werd, verdween de vaste aanloop vanuit de parking, maar daar stond tegenover dat meer mensen een terrasje aan de Haven pakten. “We werden wel meer afhankelijk van het weer. Maar we hebben gelukkig ook altijd veel vaste klanten gehad”, aldus Leijten.  

Terras

't Begin heeft zowel een terras aan de gevel, als aan de kant van het water. Dat laatste gaat De Botanist, die sinds een jaar in het Trapkespand bij de Tolbrug zit, gebruiken om het eigen terras aan de voorzijde flink uit te breiden. “Daar komt een dinerterras. Het deel dat we aan de zijkant hebben, wordt dan meer een borrelterras,” aldus Bas Remie, een van de eigenaren.  

Craft beer

In het pand van ‘t Begin start in april een nieuw concept: MOUT!. Waar de Botanist meer inzet op cocktails,  gaat het bij MOUTt! draaien om craft beer (bijzondere bieren). Wat eten betreft, komt er een kaart  met ‘comfort-food’. “Een beetje in de Engelse stijl, zoals fish & chips en hartige taart,” aldus Remie.   

Links Brasserie 't Begin en helemaal rechts bar-restaurant De Botanist
Volledig scherm
Links Brasserie 't Begin en helemaal rechts bar-restaurant De Botanist © Paul Verlinden

In samenwerking met indebuurt Breda