Volledig scherm
Will en André Bicker thuis bij een portret van hun zoon Youri. "Zijn dood beheerst ons dagelijks leven." © Rene Schotanus/ Pix4Profs

Brandbrief naar Kamer: 'Nabestaanden Youri Bicker uit Breda hebben recht op dossier'

BREDA - De nabestaanden van Youri Bicker uit Breda mogen het dossier van het onderzoek naar het overlijden van hun zoon wel inzien, maar ze krijgen het niet. Reden voor een brandbrief naar de Tweede Kamer.

"Nabestaanden die achterblijven met vragen over de toedracht van het overlijden van een familielid, zouden standaard het recht moeten krijgen op een eigen exemplaar van het onderzoek. Zonder dat daarbij beperkingen worden opgelegd. Zij kunnen het dan voorleggen aan experts die hun kunnen helpen met nader onderzoek."

Dat stelt advocaat Sébas Diekstra, die een aantal nabestaanden vertegenwoordigt. Onder wie de ouders van de op 26-jarige leeftijd overleden Youri Bicker en de nabestaanden van Dascha Graafsma.

Het lichaam van Bicker werd op 22 decemer vorig jaar gevonden in het water langs de Markkade. De politie ging al snel uit van een noodlottig ongeval. De ouders twijfelen sterk aan die conclusie. Zij vrezen dat hun zoon door een misdrijf om het leven is gekomen en baseren zich daarbij onder meer op het feit dat het lichaam van Youri ‘overladen’ was met blauwe plekken. Ze willen weten wie het gedaan heeft, en waarom.

Dascha (16) overleed in de nacht van 27 op 28 november vorig jaar, nadat zij na een avondje stappen tussen Hilversum en woonplaats Hollandsche Rading door een trein werd aangereden. De politie ging direct uit van zelfmoord, maar voor de familie is dat nog niet zeker.

In samenwerking met indebuurt Breda