Volledig scherm
De Faam in Breda na de brand. © Palko Peeters

Brand De Faam: oorzaak nog onbekend

BREDA - Anderhalve maand na de grote brand in een bedrijfshal in De Faam in Breda is nog altijd onbekend hoe de brand is ontstaan. De politie is nog bezig met onderzoek. De brand legde paintballcentrum Tref Paintball in de as. Het gebouw wordt volgens de beheerder gesloopt, de gemeente houdt nog een slag om de arm.

In de nasleep van de brand op 21 december blikken Stijn Markusse en Stéphanie Vellekoop van Boerschappen, leverancier van verse streekproducten, terug. Ze vertellen in BN DeStem over de angstvallige momenten die ze doormaakten.

Het pand van Boerschappen zit vast aan de verwoeste paintballhal. Als de brand zou overslaan was het einde verhaal geweest voor hun bedrijf. In allerijl moesten ze hun handel en verse waar elders onderbrengen, terwijl brandweerlieden een gat sloegen in een tussenwand in hun pand om beter bij de brandhaard te kunnen komen. Brandweerlieden die ook nog geholpen hebben bij het sjouwen van tassen vol met levensmiddelen, bestemd voor de klanten. ,,We moesten in de survivalstand'', zegt Stéphanie terugblikkend.

De twee hebben veel respect voor het optreden van de brandweer. De brand die om half tien in de ochtend begon, hield de achterliggende wijk tot verder in de middag in de greep. Het pand bleef maar roken. Ramen dicht, ventilatie uit, klonk een sms-Alert. Een school werd ontruimd. Sporenonderzoek en het opnemen van verklaringen hebben nog geen helderheid gegeven over het ontstaan van de brand. De vraag is zelfs of er ooit wel duidelijkheid komt.

Werk aan de winkel voor de verzekeringen. Arjan Bol van Bolwerk, in opdracht van De Faam beheerder van het complex, zegt wel dat er geen tekenen zijn van brandstichting. De constructie van het complex is, voegt hij toe, zo heet geworden dat hij ervan uit gaat dat het pand gesloopt moet worden. Het liefst zo snel mogelijk, laat hij weten.

Wat er op die verscholen plek, achter de monumentale gebouwen van De Faam aan de Liniestraat, terugkomt kan hij nog niet zeggen. De gemeente houdt wat het complex betreft nog een slag om de arm. ,,Er moet nog onderzoek worden gedaan naar de bouwkundige staat om te verkennen of de paintballhal gesloopt moet worden of behouden kan blijven'', aldus een woordvoerder.

Het CDA stelt vragen over de brandveiligheid in het bedrijfsverzamelgebouw De Faam waar een tiental huurders in zit. Wat zijn de risico's van de diversiteit aan gebruikers en is de integrale brandveiligheid, voor het hele complex, goed geregeld, vraagt de partij zich af. De gemeente en ook de beheerder zeggen daarop dat met toetsing en controles de brandveiligheid op orde is. Wel wordt, aldus de beheerder, de elektrische installatie nog eens goed tegen het licht gehouden. Terwijl de gemeente dit voorjaar nog met handhaving en toezicht een controle gaat uitvoeren met speciale aandacht voor de brandveiligheid en 'gevestigde bedrijfsactiviteiten'.

Volledig scherm
Brandweer stelt boodschappen van Boerschappen veilig. © Brandweer
Volledig scherm
LOCATIE: BREDA - DATUM: 16/12/23 - FOTOGRAAF: EDWIN WIEKENS - OMSCHRIJVING: DE RAVAGE EEN DAG LATER NA DE BRAND BIJ DE FAAM EN HET PAINTBALL BEDRIJF © EDWIN WIEKEKENS

In samenwerking met indebuurt Breda