Volledig scherm
Beeld uit 'Wat er gebeurde terwijl de mussen de polka dansten', van Schippers & Van Gucht. © © kurt van der elst | www.kvde.be

Brabantse dans-, theater- en muziekgezelschappen bedenken kunstprogramma voor basisscholen

BREDA - Om Brabantse basisschoolkinderen de kans te bieden kennis te maken met podiumkunsten, hebben vier Brabantse jeugdgezelschappen de krachten gebundeld. Onder de naam Brabant Menu bieden ze voorstellingen aan die scholen, maar ook anderen die zich richten op cultuureducatie, kunnen afnemen.

Het gaat om het Bredase dansgezelschap De Stilte, om theatergezelschap Schippers & Van Gucht uit Breda. om Theater Artemis uit Den Bosch en philharmonie zuidnederland. Met hun samenwerking spelen ze in op de beslissing van de provincie Noord-Brabant, vorig jaar, om KunstSelect af te bouwen.

KunstSelect 

KunstSelect wordt sinds 1989 aangeboden door de Kunstbalie. Het is een kunstmenu dat ervoor zorgt dat kinderen van het primair onderwijs in aanraking komen met professionele kunst. Bezoeken aan voorstellingen waren via het kunstmenu gegarandeerd.

Nu  KunstSelect wordt afgebouwd, is het de bedoeling dat er op een andere manier wordt omgegaan met het aanbod van kunst aan schoolkinderen. Voor de vier Brabantse podiumgezelschappen de aanleiding om de koppen bij elkaar te steken en met een eigen programma te komen.

Manifest

Om hun initiatief extra kracht bij te zetten, hebben de vier een 'manifest' gelanceerd. Daarin hebben zij uiteen gezet waarom zij het Brabant Menu zijn begonnen. Zoals de overtuiging dat kunst de blik van kinderen op de wereld verruimt. En dat kinderen recht hebben op een bezoek aan hoogwaardige podiumkunst. Via Facebook wordt verzocht om het manifest te onderschrijven door het te 'liken'.

Voor scholen houdt het menu in dat ze voor twee jaar een samenwerking aangaan met de vier. Voor 7,50 euro per leerling krijgen ze daar per schooljaar minimaal twee voorstellingen voor terug. Op het gebied van dans, muziek, theater of een combinatie daarvan. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Start aanpak foute fruitbedrijven: meteen 1.500 kilo cocaïne onderschept
  PREMIUM

  Start aanpak foute fruitbe­drij­ven: meteen 1.500 kilo cocaïne onder­schept

  BREDA/KAPELLE - In de strijd tegen de alsmaar toenemende cocaïnesmokkel is de politie in West-Brabant en Zeeland deze week begonnen met een nieuwe aanpak: het controleren van 'verdachte’ fruitbedrijven, zo'n dertig in aantal. Dat leverde meteen succes op. In de haven van Antwerpen werd vrijdag 1.500 kilo cocaïne in beslag genomen in een container met bananen, bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle in Zeeland.

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

 • Eric Hellemons (5%)
 • Rob Penders (13%)
 • Ruud Brood (46%)
 • Robert Maaskant (15%)
 • iemand anders... (21%)
4229 stemmen