Brabantse corporaties willen huur inhouden op uitkering
ETTEN-LEUR - Bij sommige huurders moet de huur automatisch worden ingehouden op de uitkering.
Daarvoor pleiten corporatiedirecteuren/-bestuurders in Midden- en West-Brabant. Met deze preventieve maatregel kan het aantal huurachterstanden en huisuitzettingen nog verder omlaag.
"Ik ben er voor dat mensen de regie over hun eigen leven hebben, maar in sommige gevallen is dat simpelweg niet mogelijk", motiveert Tonny van de Ven, directeur van Alwel haar pleidooi. Alwel heeft woningen in Roosendaal, Etten-Leur en Breda.
We spannen het paard nu achter de wagen. Preventie is beter.'
Van de Ven: "Dan heb ik het over huurders die in de stress raken van alle financiële vraagstukken waarmee ze geconfronteerd worden. Die daardoor in de problemen raken, in een zorgtraject belanden, geholpen moeten worden met aflossen van schulden. We spannen daarmee het paard achter de wagen. Preventie is beter."
Heel goed idee
Wettelijk moet wel het een en ander worden aangepast, want niet iedereen wil meewerken.
Caroline Timmermans, bestuurder van WonenBreburg (Breda en Tilburg): "Ik ben vóór, maar je hebt wél de politiek nodig om dit voor elkaar te krijgen." Ton Ringersma, bestuurder van Stadlander (Bergen op Zoom): "Een heel goed idee. Armoedebestrijding en schuldenproblematiek, het is een belangrijk issue. Preventie is beter dan ingrijpen achteraf."
Ruud van den Boom, directeur van Woonkwartier (Moerdijk, Halderberge en Steenbergen) is ook voorstander van het automatisch inhouden van de huur op de uitkering van bepaalde huurders: "Al moet dan wettelijk wel het een en ander aangepast worden", zegt hij. "Want je kunt wel het beste met een huurder voor willen hebben, niet iedereen wil aan een dergelijke maatregel meewerken."
Van den Boom ziet de voor- en de nadelen: "Je bent wel óver mensen aan het nadenken en beslissen en je raakt aan de privacy van huurders. Enerzijds neem je mensen tegen zichzelf in bescherming, maar aan de andere kant ontneem je het leerelement. Mensen moeten leren om met hun centen om te gaan, maar hebben daar soms wat hulp bij nodig."
Koepelorganisatie Aedes vroeg eerder al in een brief aan de Tweede Kamer om de mogelijkheid om de huur in bepaalde gevallen in te houden op de uitkering - zoals in Amsterdam (met goede resultaten) gebeurt - om te zetten in voorschriften waar alle gemeenten gebruik van kunnen maken.
Aedes doet jaarlijks onderzoeken naar huurachterstanden en huisuitzettingen. Woningcorporaties zien een toename van langdurige financiële problemen onder een aantal specifieke groepen. Het aantal huisuitzettingen blijft landelijk echter voor het vierde jaar op rij dalen, omdat woningcorporaties meer middelen inzetten (onder meer vroegsignalering) om oplopende huurschulden te voorkomen.
Met name in Roosendaal is het aantal huisuitzettingen fors gedaald (van 35 in 2016 naar tien vorig jaar. In Etten-Leur (acht) en Breda (achttien) bleef het aantal uitzettingen vorig jaar nagenoeg gelijk in vergelijking tot het jaar daarvoor. Ook corporatie Stadlander (werkgebied Brabantse Wal en Tholen) meldt een gelijkblijvend aantal huisuitzettingen (tien in eerste helft van dit jaar).
Zodra we merken dat de huur niet betaald wordt, gaan we er direct achteraan.
WonenBreburg (ook actief in Breda) ziet een daling in de cijfers. Deze corporatie zette vorig jaar 18 huurders uit hun Bredase woning. Een jaar eerder waren dat er nog 19 en in 2015 waren het er 23. In de eerste helft van dit jaar zijn zes Bredase huurders uit de woning gezet. "Zodra we merken dat de huur niet betaald wordt gaan we er direct achteraan om te weten wat daar de reden voor is", zegt woordvoerster Eva Boon.
Verplicht budgetbeheer en het inhouden van de huur op de uitkering kan corporaties dus helpen bij het voorkomen van huurachterstanden en uitzettingen. Ze lopen daarbij wel op tegen de nieuwe privacywet. Van de Ven: "Je moet aantonen dat je een noodzakelijk doel hebt om gegevens uit te wisselen. Dat leverde in het begin wat problemen op, maar inmiddels weten we die te tackelen."
Vroeg Eropaf
In Breda startte eerder dit jaar het (pilot)project Vroeg Eropaf. Doel is de inwoners van Breda met beginnende betalingsachterstanden snel te helpen. Dit voorkomt financiële ellende en maatschappelijke kosten.
De gemeente Breda, woningcorporaties Alwel, Laurentius en WonenBreburg en het IMW werken in dit project samen. Verschillende lokale partners als Ennatuurlijk, Brabant Water en zorgverzekeraars CZ en VGZ doen ook mee.
Een dergelijk project loopt al een tijd succesvol in o.a. Nijmegen en Amsterdam. Voor zover bekend is Breda de tweede stad in Noord-Brabant waar een vroegsignaleringsproject loopt (Den Bosch ging Breda voor).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Het waterschap vangt minder knagende dikkerdjes (en dat is goed nieuws voor onze dijken)
Muskusratten zien er best lief uit. Met hun bolle wangen en nerveuze bewegingen wekken ze snel sympathie op. Maar één zo’n beestje kan wel twaalf of dertien kruiwagens grond per jaar afgraven, soms met nare gevolgen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
PREMIUMPOLL
Er is nog hoop voor het ‘slechtste station’ van Nederland
LAGE ZWALUWE - Waar de stations in Nederland gemiddeld een 7,3 als waarderingscijfer krijgen, valt station Lage Zwaluwe zwaar uit de toon. Treinreizigers gaven Lage Zwaluwe een 5,2 in 2022, ondanks dat er altijd volop parkeerruimte is. En dan zijn er ook nog eens plannen voor een ‘hub'. -
PREMIUM
Etten-Leur moet dit jaar twee keer zoveel statushouders huisvesten
ETTEN-LEUR – Etten-Leur moet dit jaar 150 statushouders huisvesten. Dat is twee keer zoveel als in 2022, toen er 76 mensen in Etten-Leur zijn komen wonen. Toch verwacht verantwoordelijk wethouder Jean-Pierre Schouw dat dat gaat lukken.
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
-
-
Bestelbus vliegt in brand in Bavel
BAVEL - Een bestelbus is vrijdagochtend plotseling in brand gevlogen aan de Gilzeweg in Bavel. -
PREMIUM
Schoolbussen blijven, maar Galder moet het doen met buurtbus
BREDA/DEN BOSCH - Leerlingen van vmbo-school Curio prinsentuin in Andel kunnen opgelucht ademhalen. Een aantal schoolbussen blijft voorlopig rijden. Voor lijn 6 Breda-Galder/Meersel-Dreef (B) is het einde echter in zicht, zo blijkt uit de vergunningsvoorwaarden voor streekvervoer in West-Brabant, die de provincie donderdag bekendmaakte.
In samenwerking met indebuurt Breda