Volledig scherm
20170606 - Zundert - Foto: Ramon Mangold/ Pix4Profs - Theater-repetitie van het Zundertse-toneel voor de productie 'harmonie'. © Foto: Ramon Mangold

Brabant krijgt in Zundert Productiehuis voor theater

ZUNDERT - Noord-Brabant krijgt in Zundert een Productiehuis waar professionele theatermakers nauw samenwerken met amateurs. Er worden voorstellingen gemaakt die zicht vooral richten op onderwerpen uit het sociaal-maatschappelijk domein. De provincie steunt de komst van het Productiehuis met 45.000 euro impulsgelden.

Initiatief is van Bureau Pees van de Zundertse theatermaker en -producent Peter Dictus. Hij wil dat het Productiehuis (multidisciplinair) theater voortbrengt dat dicht bij het publiek staat. ,,Voorstellingen die gaan over de mensen die er naar zitten te kijken”, zegt hij. En die niet door alleen professionals worden gemaakt, maar waar amateurs een grote inbreng hebben. Zowel op het podium als tijdens het maakproces.

Harmonie

Het is een werkwijze die nauw aansluit bij de filosofie van Dictus: ,,Als je weet wat er speelt, weet je wat er gespeeld moet worden.” Een instelling die al leidde tot producties als Harmonie (2017). Waar de jubilerende harmonie Nut & Vermaak uit Zundert aanvankelijk vroeg om een ‘reguliere’ jubileumvoorstelling. Maar waar die muziekvereniging uiteindelijk zelf hoofdpersonage werd in een productie die de harmonie in de samenleving aan de kaak stelde.

Volledig scherm
Peter Dictus werd vorige week geëerd met de Brabant Bokaal. foto ron magielse/pix4profs IPTCBron ron magielse / pix4profs;Ron Magielse bredafoto : ron magielse peter dictus won brabant bokaal voor zijn inzet cultuur brabant;breda;nederland © ron magielse / pix4profs

Het effect van de samenwerking met amateurs is voelbaar voor de toeschouwers, zegt Dictus. ,,Doordat de amateurspelers zelf het stuk mee maken, voelen zij wat ze spelen en brengen dat over.” Maar er is meer: ,,Met amateurs bereik je een breed publiek.” Mensen die niet zo snel naar iets als het Nationaal Toneel gaan, maar wel komen kijken naar de bakker uit het dorp. En die zo geconfronteerd worden met het maatschappelijke thema dat op het podium wordt aangesneden.

Verbinden 

Theater, oordeelde ook de provincie, dat kunst op die manier als vanzelfsprekend aan de samenleving verbindt. Dat draagvlak creëert voor amateur-makers en voor cultuurbezoek. En dat daarmee blijvend de Brabantse culturele sector versterkt. En precies voor dat doel heeft Brabant ooit de impulsgelden in het leven geroepen die Bureau Pees nu zijn toegekend.

Dictus is er blij mee. ,,Het voelt als een erkenning voor wat we gaan doen.” We? ,,Ja, want ik doe het niet alleen. Om tot goede producties te komen, stel ik een team samen van makers en uitvoerders die elkaar geregeld ontmoeten. Professionele theatermakers. Choreografen, vormgevers, technici, regisseurs. Mensen die samen de krachten bundelen, nadenken over hoe bepaalde theaterstukken het beste in elkaar kunnen worden gezet.”

Als aftrap van het Productiehuis schuift die groep van nu al zo’n twintig personen, zaterdag voor het eerst samen aan tafel. 

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
6718 stemmen