Volledig scherm
IPTCBron camerastock beveiligingscamera voor kerstbal

Brabant draait: misschien toch camera's in buitengebied

DEN BOSCH - In de strijd tegen het dumpen van drugsafval in het buitengebied, wil het provinciebestuur van Brabant toch nadenken over de inzet van bewakingscamera’s.

Tot voor kort stonden Gedeputeerde Staten op het standpunt dat het veel te duur is om 450.000 hectare aan natuur- en buitengebied in de gaten te houden met camera’s, maar nu lijkt het college toch een draai te maken.

Hameren op inzet

Dat blijkt uit antwoorden die Gedeputeerde Staten hebben gegeven op vragen van PVV-Statenlid Maikel Boon. De politicus uit Bergen op Zoom hamert al langer op de inzet van camera’s in het buitengebied, maar tot voor kort hield het provinciebestuur de boot af. Niet alleen vanwege de kosten, maar bijvoorbeeld ook omdat het bijna onmogelijk is om iemand dag en nacht de beelden te laten bekijken.

Flexibele inzet

Maar uit de antwoorden op de laatste vragen van Boon wordt duidelijk dat camera-inzet niet langer als onhaalbaar wordt gezien. ,,Er vinden op dit moment op diverse plekken proeven plaats met innovatieve hulpmiddelen zoals drones, slimme lantaarnpalen, warmtecamera’s en geluidssensors’’, aldus het college. ,,Verder gaan we de komende periode bekijken of flexibele camera-inzet effectief is, ook al is niet duidelijk of het kan in verband met privacy-aspecten.’’

Het is een optie

Maar ondanks deze slag om de arm ‘is er al budget beschikbaar voor het ontwikkelen van innovatieve toepassingen’. ,,Mogelijk dat camera-inzet hierbij ook tot de opties behoort’’, aldus Gedeputeerde Staten in hun brief aan Boon.

  1. Ziekenhuispersoneel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’
    PREMIUM

    Ziekenhuis­per­so­neel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’

    BERGEN OP ZOOM/BREDA - De kans is groot dat zorgpersoneel van Bravis ziekenhuis en Amphia in Breda meedoet met de aangekondigde landelijke ziekenhuisactie op 20 november. Arjan van de Broek van het actiecomité in Amphia zegt dat de actiebereidheid alleen maar groeit omdat er geen beweging zit in het, volgens hem, zeer povere cao-aanbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook Wessel van Meer, trekker van de acties in Bravis, gaat ervan uit dat het Roosendaals/Bergse ziekenhuis weer aanhaakt.

In samenwerking met indebuurt Breda