Ziekenhuizen zitten met kwakkelsenioren in hun maag

BREDA - De ziekenhuizen zitten vol met senioren die nergens anders terecht kunnen. Ze houden dure ziekenhuisbedden bezet omdat door de bezuinigingen op de verpleeg- en verzorgingstehuizen daar geen plaats meer is.  

Zo zegt het Amphia in Breda gemiddeld 35 senioren langer in het ziekenhuis te houden dan medisch gezien noodzakelijk is. De kwakkelsenioren zorgen ook voor overbelasting op de spoedeisende hulp van ziekenhuizen. Door de vergrijzing en omdat ouderen steeds langer thuis blijven wonen, neemt het  aantal spoedgevallen onder kwetsbare ouderen toe. 

Recent nog kwam het Amphia in het nieuws omdat het het ambulancepersoneel steen en been klaagde over de ellenlange wachttijden om zijn patiënten op de eerste hulp van het Amphia af te kunnen leveren.  

Ook het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom kampt met oudere patiënten die langer in het ziekenhuis blijven dan noodzakelijk. ,,Met name bij piekmomenten zoals de recente griepepidemie  hebben we dat gezien’’, zegt een woordvoerster van het Bravis die wel aangeeft dat door een intensievere samenwerking met zorginstellingen de doorstroming  verbeterd is.

Hoge kosten

Maar dat blijkt niet uit  recent onderzoek van ActiZ, de organisatie van zorgondernemers. Volgens dat onderzoek belanden jaarlijks nog altijd 322.000 ouderen zonder medische noodzaak in een ziekenhuisbed. En dat betekent niet alleen veel  leed en onnodige belasting van ouderen, het kost ook veel geld.

Want een ziekenhuisbed kost gemiddeld al gauw zo'n 800 euro per dag, een bed in een verzorgingstehuis veel minder. Als al die ouderen niet in het ziekenhuis maar elders opvangen zouden worden, zou dat volgens ActiZ een besparing van 1,4 miljard euro per jaar opleveren. 

Dat ziekenhuizen het probleem niet staan te trappelen het probleem naar buiten te brengen, verbaast woordvoerder Wouter van der Horst van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) niet. ,,Ziekenhuizen hangen nu eenmaal niet graag de vuile was buiten.''

'Zorglandschap op de schop'

Volgens de NVZ kan het probleem alleen worden opgelost als het zorglandschap op de schop gaat. Van der Horst: ,,Hoog complexe zorg hoort in de toekomst nog in de ziekenhuizen thuis en de andere zorg zoveel mogelijk thuis. Niet meer in het ziekenhuis.''

Maar dat kan volgens de NVZ alleen als het kabinet daar extra geld voor vrijmaakt. Volgens de koepel van ziekenhuizen moet je daarbij al gauw aan tientallen miljoenen extra per jaar denken. Momenteel onderhandelen ziekenhuizen en de zorgverzekeraars met minister De Jonge van volksgezondheid over een nieuw hoofdlijnenakkoord voor de zorg. Eind april moet dat er liggen. 

Samenwerking

Zo lang willen het Amphia en Bravis niet wachten. Beide ziekenhuizen zijn de afgelopen tijd samenwerkingsverbanden aangegaan met zorginstelllingen. Zo werkt Bravis samen met zorginstelling tanteLouise in Bergen op Zoom en de stichting Groenhuysen in Roosendaal. 

Groenhuysen en tanteLouise hebben zogeheten TOKO-bedden (Tijdelijke Opvang Kwetsbare Ouderen) in het leven geroepen waar ouderen maximaal 72 uur kunnen worden opgevangen. Op die manier krijgen de ziekenhuizen en zorginstellingen om een geschikte opvangplek te vinden voor de oudere, anders dan het ziekenhuis. 

Centrum geriatrische revalidatiezorg 

Ook heeft tanteLouise enkele jaren geleden bovenop de spoedeisende hulp van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom een centrum voor geriatrische revalidatiezorg laten bouwen met 60 bedden waar de ouderen dag en nacht verblijven, worden verzorgd en aan hun herstel wordt gewerkt. Ook daar worden veel kwakkelsenioren naar doorverwezen.

Volledig scherm
Het centrum voor geriatrische revalidatiezorg van tanteLouise in Bergen op Zoom is bovenop de spoedeisende hulp van het Bravis ziekenhuis gebouwd. Met 60 bedden is een prima opvangplek voor kwakkelende ouderen die anders misschien wel in het ziekenhuis terecht waren gekomen. © Chris van Klinken / Pix4Profs
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Rechtbank Breda opent condoleanceregister voor doodgeschoten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’
    PREMIUM

    Rechtbank Breda opent condolean­ce­re­gis­ter voor doodgescho­ten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’

    BREDA - De plek is niet toevallig gekozen: onder het beeld van Vrouwe Justitia. ,,Of liever vóór het beeld van Justitia, wij staan voor rechtsbijstand en voor de rechtsstaat”, verklaart Lex Lensink, deken van de Orde van Advocaten de plaats van het condoleanceregister. ,,In de openbaarheid, in de publieke hal van het gerechtsgebouw, niet in een hoekje of in een advocatenkamer".

In samenwerking met indebuurt Breda