Volledig scherm
Commissaris van de Koning Wim van de Donk, woensdagmorgen op een machine tijdens de rondleiding bij agrarisch loonbedrijf Van Eijck in Alphen. © Beeld Werkt

Boze brieven over verkeersoverlast Chaam

Alphen/Chaam – Het college van B en W van de gemeente Alphen-Chaam heeft dinsdag een boze brief gestuurd naar de collega’s in Hoogstraten.

De maatregelen van de Vlaamse gemeente om vrachtverkeer uit haar dorpskernen (Meer, Meerle, Minderhout, Hoogstraten) te weren, noemt Alphen/Chaam ‘feitelijk onacceptabel’, omdat dit voor extra belasting zorgt op de N639, de toch al door verkeersoverlast geplaagde weg dwars door het centrum van Chaam én, via afslag Hazeldonk, richting Galder en Strijbeek.

“Wij merken op dat het jammer is dat u geen contact met ons gezocht heeft om ons te informeren over uw plannen, die nu een voldongen feit zijn. We zijn tenslotte buurgemeentes met vergelijkbare problematiek”, zo eindigt het schrijven van dinsdag.

Dorpsraad

Een dag later greep voorzitter Pieter Geerts van de dorpsraad Chaam het werkbezoek van Commissaris van de Koning Wim van de Donk aan Alphen aan om hem een brandbrief te overhandigen over in feite hetzelfde onderwerp.

De dorpsraad vraagt om concrete actie in het centrum van Chaam. “Al jaren worden wij geconfronteerd met een toenemende overlast. Momenteel betekent dit meer dan 11.000 verkeersbewegingen per etmaal door het centrum van Chaam. Voorzieningen zoals een medisch centrum, een zorgcentrum, basisscholen en winkels liggen aan beide zijdes van deze weg. Inwoners moeten dagelijks deze drukke weg meerdere keren oversteken. Dit levert gevaarlijke situaties op, het gaat ten koste van de luchtkwaliteit en het groen is door de dominante weg nagenoeg verdwenen.”

“Met de komst van de randweg bij Baarle-Nassau verwachten wij dat de doorgaande route door Chaam, voor met name het vrachtverkeer, nog aantrekkelijker wordt en het aantal verkeersbewegingen door het centrum van Chaam significant zal toenemen”, zo stelt Geerts. 

30 kilometerzone

De problematiek staat al enige tijd op de agenda van zowel gemeente Alphen/Chaam als de provincie, maar, zo klaagt de dorpsraad, het onderwerp wordt nu al jaren steeds doorgeschoven. Zowel Commissaris Van de Donk als burgemeester Joerie Minses zei tijdens het werkbezoek - voordat de boze brief aan Hoogstraten naar buiten gebracht werd - het probleem te erkennen. Minses: “We moeten er nu echt voor gaan zorgen dat de N639 in Chaam een 30 kilometerzone wordt.” Van de Donk: “De snelheid op de weg moet omlaag, de snelheid in besluitvorming omhoog.”

Van de Donk bracht in Alphen een werkbezoek aan twee innovatieve bedrijven. Eerst bezocht hij agrarisch loonbedrijf Van Eyk, onder meer gespecialiseerd in grondbewerking, transport en mestdistributie. Daarna ging hij met een gemeentelijke afvaardiging naar het eeuwenoude Landgoed De Hoevens, dat omgetoverd is tot een natuurbegraafplaats en natuurkampeerterrein. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda