Volledig scherm
Maxime Verhagen (rechts) reikt een van de diploma's uit. In het midden docent Joop Jansen. © S Vanbeek

BouwSchool Breda ijvert om kennis en kunde van de historie intact te houden

Historie verbindt, gebouwen leren ons iets over het verleden. Al dat erfgoed in Nederland moet natuurlijk ook onderhouden worden en waar nodig gerestaureerd.

Het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) bood het afgelopen jaar op BouwSchool Breda de opleiding Specialist Restauratie Timmeren en Metselen aan, in samenwerking met negen Noord-Brabantse bedrijven.

Dinsdagmiddag ontvingen zestien vaklieden met een voorliefde voor de historie hun diploma. In 2016 werd gestopt met het onderwijzen van restauratie op bouwopleidingen. Er was simpelweg onvoldoende animo voor.

,,Maar het is zo’n belangrijk vak. De kennis over hoe er honderden jaren geleden gebouwd werd mag niet verloren gaan; dat erfgoed moet in originele staat blijven", vindt Erik Colijn van de BouwSchool. Hij maakte zich er hard voor.

Technieken

Dergelijke opleidingen bestaan sinds kort ook in Leiden en Arnhem. Amsterdam en Goes beginnen dit jaar.Want hoe zit een gotische kerk precies in elkaar? En wat zijn precies de technieken die komen kijken als je bouwt met natuursteen?

Quote

Restaura­tie is zo’n belangrijk vak. De kennis over hoe er honderden jaren geleden gebouwd werd mag niet verloren gaan; dat erfgoed moet in originele staat blijven

Erik Colijn, Bouwschool

,,Er zit dus ook een stuk echte bouwgeschiedenis in, want je wil dat al die historie in Nederland ook in originele staat behouden blijft", legt docent Joop Jansen uit.

Het zijn kwetsbare ambachten, die anders verloren dreigen te gaan. Het ministerie maakte zo'n twee miljoen euro vrij om hier toch vaklieden voor te vinden.

Weinig interesse

,,We moeten die kennis natuurlijk ook kúnnen behouden", legt Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland uit. Hij reikte aan de zestien afgestudeerden hun diploma uit. ,,Dat het gedeelte restauratie werd afgeschat was een aderlating. Een begrijpelijke, want er is weinig interesse in. Aan ons allen de taak om te enthousiasmeren voor het vak", zegt Colijn.

  1. Woning Ed Nijpels leeggeroofd tijdens vakantie: ‘Zo veel emotionele waarde bij verdwenen spullen’

    Woning Ed Nijpels leegge­roofd: ‘Ook cadeaus die ik heb gekregen bij mijn afscheid als burgemees­ter van Breda'

    Oud-politicus Ed Nijpels (69) is afgelopen weekend tijdens zijn vakantie in Italië opgeschrikt door tientallen appjes en belletjes. In zijn huis aan een gracht in Amsterdam bleek ingebroken. En goed ook. Tientallen spullen zijn weg, waaronder veel afscheidscadeaus en herinneringen uit zijn tijd als burgemeester van Breda en commissaris van de koningin in Friesland. ,,Ik hoop dat ze het troep vinden en het ergens weer opduikt.”

In samenwerking met indebuurt Breda