Volledig scherm
Nieuwbouwplan Mozartlaan 7 in Breda © Nieuw Tij Projectontwikkeling

Bouwplan Mozartlaan in Ruitersbos in Breda zit in een impasse

BREDA - Rond het bouwplan voor de voormalige Kamer van Koophandel aan de Mozartlaan 7 in Breda-zuid is een impasse ontstaan. De projectontwikkelaar en bewoners staan na twee jaar voorbereiding nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. De verwijten vliegen over en weer.

Het bouwplan van Nieuw Tij Projectontwikkeling omvat 19 appartementen, inclusief een penthouse, en vier villa's. Het complex telt vier bouwlagen, wordt bijna vijftien meter hoog en krijgt een halfverdiepte parkeergarage voor 38 auto's. De gemeente is akkoord, de buurt niet. Grootste bezwaar: de bouwhoogte. Haal het penthouse eraf en de Stichting Ruitersbos-noord kan er een eind in meegaan. 

,,We willen er graag uitkomen. We hebben diverse oplossingen aangedragen, maar er wordt niet serieus naar gekeken. De buurt is veel te laat betrokken, toen de plannen er al lagen. Dit is geen participatie. Uit een enquête blijkt dat tachtig huishoudens het bouwplan niet zien zitten. Te massaal. Beter inpassen, verder van de weg af bouwen, lager en meer groen. Er worden twintig grote bomen gekapt. Wat komt er voor terug, kleine aanplant?” Crince: ,,Wij zien ook dat er behoefte is aan appartementen. Maar het kan zoveel beter.”

Amper zichtbaar

Ody van den Broek van Nieuw Tij: ,,Het penthouse is terugliggend, amper zichtbaar vanaf de weg. Eraf halen? Dat gaan we niet doen. We zijn nu zover in het proces dat we het bouwplan niet meer grondig gaan wijzigen. De nieuwbouw past prima in de omgeving, met aanplant van 25 tot 28 bomen. We maken van grijs groen. Er ligt nu een parkeerterrein voor honderd auto's. In het nieuwe plan zijn 46 parkeerplaatsen ingetekend, grotendeels uit het zicht. Er komt iets moois voor terug. Maar vanaf het begin zitten we niet op één lijn. Dat is jammer.” 

Laatste voorstel: het gebouw 20 centimeter te verlagen. Crince: ,,Dat schiet niet op. En dan nog alleen onder voorwaarde dat we geen bezwaar maken. Dat is onder druk zetten.” Van den Broek: ,,Twee meter de grond in levert extra bouwkosten op, tot wel vier ton. Dan is bronbemaling nodig, damwanden slaan, ventilatie met turbines.” Het liefst begint hij eind 2019 met de bouw: ,,Als er bezwaar volgt, wordt dat zeker 2020.” Maandagavond 11 februari houdt de gemeente een informatiebijeenkomst voor de bewoners.

Volledig scherm
Nieuwbouwplan Mozartlaan 7 in Breda. © Nieuw Tij Projectontwikkeling

In samenwerking met indebuurt Breda