Volledig scherm
Vooraanzicht Tantes van Van Gogh met het appartementencomplex achter gereconstrueerde woonhuis van 'De Tantes'. Aan het einde van de Elisabethstraat ligt De Willaert © DC Bouw en Ontwikkeling, Zundert

Bouw Tantes Van Gogh mag voorlopig niet van start

DEN HAAG/ZUNDERT - De bouw van 19 appartementen op de hoek van het Vincent van Goghplein en de Markt mag voorlopig niet beginnen. Eerst moet duidelijk zijn welke effecten de ondergrondse parkeergarage heeft op de grondwaterstand in de omgeving. Dit besliste dinsdag de voorzieningenrechter van de Raad van State. 

Die heeft het bestemmingsplan Tantes van Van Gogh geschorst. Dat is gebeurd op aandringen van de Protestantse Gemeente van Zundert (PGZ), eigenaar van de kerk en de begraafplaats aan de overkant. 

Een van de bezwaren van PGZ is dat geen geohydrologisch onderzoek is uitgevoerd door projectontwikkelaar David Castelijns. Hij wilde het onderzoeksrapport tegelijk indienen met de aanvraag voor een omgevingsvergunning over een paar weken. Dat mocht van het college van B en W van Zundert. De voorzieningenrechter vindt echter dat de gemeenteraad in oktober vorig jaar bij het vaststellen van het bestemmingsplan al zicht had moeten hebben op de gevolgen van het bouwplan voor de eigendommen van PGZ. 

Zorgen

De kerk maakt zich zorgen over de monumentale graven en eeuwenoude bomen die gevoelig kunnen zijn voor veranderingen in de grondwaterstand. 

Op de locatie van de voormalige De Roos wil Castelijns twee appartementengebouwen neerzetten met een parkeerkelder voor 28 auto's. Na vragen uit de gemeenteraad bepaalde het college van B en W op 24 oktober 2017 dat bij dit bouwproject een geohydrologisch onderzoek noodzakelijk is. B en w schoven dit onderzoek door naar de procedure over de omgevingsvergunning. 

Ongegrond

De voorzieningenrechter vindt dat het onderzoek al bij het vaststellen van het bestemmingsplan op 31 oktober 2017 bekend had moeten zijn.
PGZ heeft ook bezwaar gemaakt tegen de gebouwen op zich maar de voorzieningenrechter vindt die niet gegrond. 

Later dit jaar dient in Den Haag nog een bodemprocedure tegen het bestemmingsplan. Ook de nog te verlenen omgevingsvergunning kan worden aangevochten bij de rechter.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda