Volledig scherm
Vooraanzicht Tantes van Van Gogh met het appartementencomplex achter gereconstrueerde woonhuis van 'De Tantes'. © DC Bouw en Ontwikkeling, Zundert

Bouw Tantes Van Gogh in Zundert mag van start

DEN HAAG/ZUNDERT - De Protestantse Gemeente van Zundert (PGZ) die fel gekant is tegen de bouw van 14 appartementen en vijf woningen aan het Van Goghplein en De Markt is door de Raad van State met lege handen naar huis gestuurd. Woensdag verklaarde de hoogste bestuursrechter het beroep van PGZ tegen het bestemmingplan De Tantes van Van Gogh ongegrond.

Het plan van de Zundertse projectontwikkelaar David Castelijns omvat twee gebouwen. In de achtertuin van de panden aan de Markt waar ooit de tantes van Van Gogh woonden komen de 14 appartementen. De appartementen moeten het geld leveren om de oude huizen aan de Markt op te knappen. PGZ, eigenaar van het van Goghkerkje, vindt dat de nieuwbouw ernstig afbreuk doet aan de historische omgeving.

Schade

Ook zou de ondergrondse parkeergarage die er komt de grondwaterstand verstoren. Daar zullen de monumentale bomen op de begraafplaats en de graven schade van ondervinden, aldus de kerk.

Het bestemmingsplan De Tantes van Van Gogh werd een tijdje door de Raad van State geschorst omdat de gemeente ten onrechte geen geo-hydrologisch onderzoek had geëist van Castelijns. Dat onderzoek werd eind juni alsnog uitgevoerd. Volgens de Raad van State blijkt daaruit dat het plan geen schadelijke effecten op de begraafplaats, bomen en kerk. 

Cultuurhistorische waarden

De Raad van State stelt verder dat de gemeente niet verplicht was het plan van Castelijns voor te leggen aan de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. PGZ meent van wel en vindt tevens dat de gemeente Zundert de welstandscommissie advies had moeten vragen over de cultuurhistorische waarden.

In samenwerking met indebuurt Breda