Volledig scherm
Bouwplan de Tantes van Van Gogh in Zundert (overzicht) © DC Bouw & Ontwikkeling

Bouw 'Tantes' in Zundert kan beginnen

ZUNDERT - Als alles loopt zoals gepland, begint projectontwikkelaar David Castelijn uit Zundert volgend jaar met de bouw van de Tantes van Van Gogh. Binnenkort start hij met de verdere technische uitwerking van het plan, vraagt hij de bouwvergunning aan en vangt de verkoop aan van de negentien appartementen.

De Tantes van Van Gogh bestaat uit twee onderdelen. Op de Markt herbouwt Castelijn het vroegere huis van de 'tantes', de buurvrouwen van Vincent van Gogh, in oude luister. In dat pand, waarbij één oorspronkelijke zijmuur van het originele huis terugkeert, komen vijf woningen. Er achter, in de Sint Elisabethlaan, komt een complex met veertien appartementen.

Bezwaren 

Met name dat appartementencomplex leidde tot bezwaren. Zo meende de Protestantse Gemeente Zundert (PGZ) dat het bouwwerk gevolgen zou hebben voor de grondwaterstand en daardoor een gevaar opleverde voor het oude Van Goghkerkje en de begraafplaats ernaast. De Raad van State verklaarde onlangs een beroep van de PGZ ongegrond.

Voor Castelijn is dat de bevestiging dat alle procedures zorgvuldig en democratisch zijn verlopen. Nu de Raad van State zich heeft uitgesproken is het bestemmingsplan dat nodig is voor de komst van de appartementen definitief geworden en kan hij aan de slag.

Van Goghbeleving

Castelijn denkt, anders dan sommige bezwaarmakers, dat zijn bouwplan de Van Goghbeleving versterkt in dit deel van Zundert. Niet alleen vanwege de reconstructie van de vroegere woning van de tantes, ook door een ruime doorkijk die hij naast het appartementencomplex realiseert. ,,Daarmee wordt een verbinding gelegd tussen de Van Goghtuin, het pleintje en de kerk". aldus Castelijn.

Samen met de facelift die de Molenstraat en het Vincent van Goghplein de komende tijd krijgen, hoopt Castelijn dat zijn bouwplan bijdraagt aan een verbeterde uitstraling van een stukje Zundert. ,,Dat het een geliefde locatie is en wordt, blijkt wel uit de belangstelling voor het project, Er hebben zich al behoorlijk wat mensen gemeld die graag een appartement willen kopen."

In samenwerking met indebuurt Breda