Volledig scherm
Poolse arbeiders werken in de regio voornamelijk op het platteland. © Van Assendelft

Bouw 'Polenhotels' bij de boer niet toegestaan, maar waar moeten ze dan slapen?

WEST-BRABANT - Mogen boeren in de toekomst nog wel op grote schaal seizoenswerkers uit het voormalige Oostblok op hun erf huisvesten?

Het lijkt erop dat dat een stuk moeilijker is geworden door een recente uitspraak van de Raad van State. Die heeft een streep gezet door het plan van de gemeente Breda om boeren toe te staan maximaal 120 seizoenswerkers op het eigen erf onder te brengen.

De uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen, niet alleen voor Breda maar ook voor de rest van West-Brabant waar de land- en tuinbouwsector al jarenlang schreeuwt om extra seizoenskrachten uit de voormalige Oostbloklanden.

Om de sector tegemoet te komen lanceerden de gemeenten in de regio enkele jaren geleden een ambitieus plan. Voor de opvang van nog eens 4.000 extra arbeidsmigranten tot 2020 zouden extra huisvestingsmogelijkheden worden gecreëerd. Eén daarvan: de huisvesting van grote groepen op het boerenerf.

Door de uitspraak van de Raad van State lijkt die optie verder weg dan ooit.

Brancheorganisatie ZLTO, al jarenlang pleitbezorger van huisvesting van seizoenswerkers op het boerenerf, is niet blij. Volgens woordvoerder Herman Litjens kan met het onderbrengen van deze groep bij de boer een groot deel van het huisvestingsprobleem worden opgelost.

In samenwerking met indebuurt Breda