Volledig scherm
PREMIUM
Invulling van het Eureka-woongebied in Breda. In het rood het nieuwe wijkje. Links Linievijver, rechtsonder het complex van de oude Faam-fabriek. © Impressie Maas-Jacobs

Bouw 225 woningen Euretco-terrein weer stapje dichterbij

BREDA - Feest vrijdag op de hoogste verdieping van het NHTV-gebouw aan de Archimedesstraat. Bouwers en bestuurders kwamen hier bijeen om te vieren dat het haalbaarheidsonderzoek voor de herontwikkeling van het oude Euretco-terrein is afgerond. Bouwbedrijven Maas & Jacobs en de Nederlandse Bouw Unie verwachten nu dat medio 2020 de eerste paal de grond in kan.

Aan zelffelicitaties geen gebrek bij alle partijen die de nieuwe wijk Eureka gaan realiseren. Vooral de snelheid waarmee het het bouwproject gestalte krijgt wordt tijdens de bijeenkomst veelvuldig geprezen. "Wij zijn niet alleen een ontwikkelaar, maar ook een bouwer. We hebben dus productiedrang", verklaart eigenaar van de Nederlandse Bouw Unie Jan Voesenek. Ook wethouder Paul de Beer toont zich tevreden met de afronding van deze eerste voorfase. "We hebben de kwaliteit echt omhoog gehaald, het project is een verrijking van de wijk." Volgens De Beer staat de bouw symbool voor een stad die de afgelopen 5 jaar flink is veranderd. Niet alleen qua aantallen merkt hij een schaalsprong, maar ook zeker qua uitstraling. "Misschien moeten we ook gewoon wat vaker de kansen ruiken in Breda."

  1. Vrijwilligers geschokt door hoge rekeningen die fotografe uit Made stuurt voor 'gratis’ foto's
    PREMIUM

    Vrijwilli­gers geschokt door hoge rekeningen die fotografe uit Made stuurt voor 'gratis’ foto's

    Een fotografe werkt als vrijwilligster voor stichting STIWOT. De stichting beheert twee websites (stiwot.nl en tracesofwar.nl) met als taak het ‘vrij of zo goedkoop mogelijk verstrekken van informatie over de Tweede Wereldoorlog aan iedereen die daarin geïnteresseerd is’. Heemkundeclubs en andere organisaties gebruiken foto's van die sites voor hun eigen publicaties. De fotografe zet duizenden foto's van haarzelf op die site, om vervolgens aan clubs die deze foto’s gebruiken een rekening van honderden euro's te sturen. Paniek bij de clubs, want die hebben vaak nauwelijks geld.

In samenwerking met indebuurt Breda