Volledig scherm
Drukte op het water in Breda. © arie kievit

Bootjes op singels Breda aan grenzen gebonden

BREDA - Het formaat van de boten die door de singels van Breda varen wordt mogelijk aan grenzen gebonden. Het wordt steeds drukker op het stadswater en dat betekent dat omvang en breedte van de scheepjes een ‘punt van aandacht’ vormen bij het opstellen van nieuwe, lokale ‘vaarregels’.

Dat blijkt uit een brief die burgemeester en wethouders hebben gestuurd aan CDA-burgerraadslid Karlijn van den Berg. Die was benieuwd naar de uitkomsten van een evaluatie die is gedaan naar het ‘opschonen’ van de singels. De afgelopen jaren heeft de gemeente Breda de aanlegplaatsen aangepakt, omdat het wemelde van de wrakkige en half gezonken bootjes, terwijl er een lange wachtlijst is van mensen die hun vaartuig in de singel willen laten aanleggen.

Water-boa's gaan het water op

Intussen neemt ook het aantal rondvaartboten toe, al geeft het college geen cijfers. Maar op sommige plaatsen is de vaarweg te smal om twee boten tegelijkertijd te laten passeren en dat is hoe dan ook een ‘aandachtspunt’. Intussen zijn er zeven boa’s (bijzondere opsporingsambtenaren) die een vaarbewijs hebben en de ‘vaarregels’ handhaven. De inzet van deze water-boa’s heeft in ieder geval geleid tot minder gezonken en illegaal aangemeerde boten, terwijl ook het aantal illegale steigers is afgenomen.

Risicogestuurd

Vanaf volgend jaar krijgen de water-boa’s ook de bevoegdheid om te controleren op snelheid en het gebruik van alcohol. Hun inzet is ‘risicogestuurd.’ Dat wil zeggen: hoe minder overtredingen er op het water worden geconstateerd, hoe minder ze te zien zijn.

In samenwerking met indebuurt Breda