Volledig scherm
breda-foto : ron magielse nieuwe bomen worden geplaatst als onderdeel van herinrichting baronielaan © Pix4Profs-Ron Magielse

Boompjes erin, Baronielaan bijna klaar

BREDA - Met het planten van 89 lindebomen komt langzaam maar zeker de finale in zicht van de ingrijpende herinrichting van de Baronielaan in Breda. Bijna is het zover, dan is de statige laan (1905) met herenpanden in oude glorie hersteld. Klinkers voor asfalt, een smaller wegprofiel, authentieke straatverlichting, ruimere trottoirs en nieuwe parkeervakken voor 300 auto’s. 

De oplevering is iets vertraagd en staat nu gepland voor eind januari 2019. Het duurde even voor de gemeente en de bewoners op één lijn zaten over de reconstructie. Er waren een paar inloopavonden voor nodig. De kap van 39 vaak zieke kastanjes viel niet overal even goed. Het kwam uiteindelijk toch tot een akkoord, waarna het werk in maart dit jaar begon. De aannemer werkte in tien fases, telkens vijftig meter. Eerst het rioolwerk, daarna de klus bovengronds. Laatste stuk nu is de rotonde met de vier monumentale kastanjes, nabij de zuidelijke rondweg. 

Omleidingen

Zou het werk aanvankelijk eind dit jaar worden opgeleverd, dat wordt nu een maand later, mits het weer meezit. Dan komt er een einde aan de afzettingen en omleidingen. Het was de afgelopen maanden behoorlijk behelpen, ook voor fietsers en wandelaars. ,,De laan ziet er weer geweldig uit”, reageert één van de boomplanters. ,,Het wegprofiel is enorm opgeknapt.” Voor de lindes zijn zogeheten ‘boombunkers’ gemaakt, tegen de wortelopdruk. Onder de nog de jonge boompjes komen nog struiken te staan, voor extra groen.

Bewoner Stefan Lohmann (50) is positief: ,,Een rustig straatbeeld, de klinkers en lantaarns passen er mooi in. We hebben als bewoners de mensen die hier aan werken nog een compliment gegeven, voor de uitvoering.” Enig kritiekpuntje: ,,De parkeervakken parallel aan de rijbaan hadden een vakverdeling mogen hebben, met streepjes. Er wordt nu soms wat ruim geparkeerd.” Met de versmalde laan moet vooral ook de snelheid uit het verkeer gaan. Voor de Baronielaan aan de andere kant van de zuidelijke rondweg bestaan geen plannen voor een herinrichting.

Volledig scherm
Aanplant van jonge lindes in de Baronielaan. © Palko Peeters
 1. Start aanpak foute fruitbedrijven: meteen 1.500 kilo cocaïne onderschept
  PREMIUM

  Start aanpak foute fruitbe­drij­ven: meteen 1.500 kilo cocaïne onder­schept

  BREDA/KAPELLE - In de strijd tegen de alsmaar toenemende cocaïnesmokkel is de politie in West-Brabant en Zeeland deze week begonnen met een nieuwe aanpak: het controleren van 'verdachte’ fruitbedrijven, zo'n dertig in aantal. Dat leverde meteen succes op. In de haven van Antwerpen werd vrijdag 1.500 kilo cocaïne in beslag genomen in een container met bananen, bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle in Zeeland.

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

Wie moet het seizoen afmaken als hoofdtrainer van NAC?

 • Eric Hellemons (5%)
 • Rob Penders (13%)
 • Ruud Brood (46%)
 • Robert Maaskant (15%)
 • iemand anders... (21%)
4224 stemmen