Volledig scherm
De Troeteleik in de middenberm van de A58 bij Ulvenhout. © ron magielse / pix4profs

Bomenstichting wil opnieuw onderzoek troeteleik

ULVENHOUT - In een ultieme poging de A58-troeteleik van de ondergang te redden, wil de Bomenstichting opnieuw onderzoek laten doen naar de mogelijkheden om de boom te laten staan als de weg wordt verbreed. Om die reden wil de stichting een verkeerskundig bureau inschakelen.

De troeteleik moet wijken als over enkele jaren de A58 tussen de knooppunten Galder en Sint-Annabosch wordt verbreed van vier naar zes rijstroken. Rijkswaterstaat ziet geen enkele mogelijkheid de boom, die nu fier tussen de beide weghelften staat, te behouden of te verplaatsen. Volgens verschillende bomendeskundigen zal de eik verplaatsing niet overleven.

Kosten en baten

 Alternatief zou zijn het bouwen van een nieuw viaduct, waardoor de boom kan blijven staan. Er is gekeken naar verschillende varianten, maar de kosten hiervan zijn door Rijkswaterstaat op meer dan 3,5 miljoen euro berekend. “De maatschappelijke baten wegen niet op tegen deze kosten”, liet Rijkswaterstaat eerder al weten. 

Het voortbestaan van de eik, driehonderd jaar oud, houdt de gemoederen al jaren bezigVerschillende acties werden op touw gezet. Maar Rijkswaterstaat concludeerde uiteindelijk vorig jaar december dat de eik moet wijken als de verbreding van de snelweg, in 2020, van start gaat.

Volledig scherm
troeteleik a58 © bn destem

In de race voor een prijs

De troeteleik is genomineerd voor de titel Boom van het Jaar 2018, een landelijke verkiezing georganiseerd door SBNL Natuurfonds. Tot 15 oktober kunnen mensen een stem uitbrengen op een van de twaalf exemplaren, netjes verdeeld over alle provincies.

Quote

Als de troeteleik wint, kan toch nooit gekapt worden? Dat kun je niet maken met de Boom van het Jaar.

Hanna Hirsch, Bomenstichting

Hanna Hirsch van de Bomenstichting geeft alvast een stemadvies: de troeteleik. “Het is de meest bedreigde boom uit het lijstje. We hebben ‘m zelf niet ingediend, dus ik mag er gerust reclame voor maken. En als de troeteleik wint, kan toch nooit gekapt worden? Dat kun je niet maken met de Boom van het Jaar.”

De stichting legt zich nog immer niet neer bij het sneuvelen van de boom. “Vandaar we een second opinon willen. We zijn er nog niet zomaar van overtuigd dat het niet mogelijk is de boom te laten staan. We zoeken naar een oplossing zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar komt.”

Welk verkeerskundig bureau de stichting van plan is in te schakelen, wil Hirsch op dit moment niet zeggen. “We willen in ieder geval de mening horen van iemand die niet in opdracht van Rijkswaterstaat werkt.”

Quote

We willen in ieder geval de mening horen van iemand die niet in opdracht van Rijkswater­staat werkt.

Hanna Hirsch, Bomenstichting
  1. Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Bierconsumptie zit weer in de lift’
    PREMIUM
    interview + video

    Bierreus is blij met Bredase brouwers: ‘Biercon­sump­tie zit weer in de lift’

    BREDA - Nicolas Bartholomeeusen werd geboren aan de Bredabaan in Maria-ter-Heide bij Brasschaat in België. Die weg voert in één lange rechte lijn door Wuustwezel en Zundert naar Breda. Bartholomeeusen zegt niet dat dat hij voorbestemd was om directeur te worden van Bierbrouwerij AB Inbev, met het hoofdkantoor in Breda. Maar hij beaamt dat het mooi toeval is. “Ik voel me hier goed thuis. We kwamen vroeger vaak in Breda en West-Brabant, dus ik ken de omgeving.”

In samenwerking met indebuurt Breda